Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jednakost

Marketing

V kao Vendeta

Pretvaranje svega i svačega u limunadu nikada nije bio problem za Holivud. Uzmu nešto što vredi, gde postoji ideja, jaka ideja i od toga naprave šećernu vodicu. Ipak to mora biti prijemčivo mediokritetima. Ne mogu oni dozvoliti da gledaoci vide neko duboko, smisleno delo, mogu se previše uzbuditi, mogu im neke čudne ideje pasti na pamet. Pa pobogu, ipak su oni industrija za stvaranje mediokriteta. Nema mediokriteta – nema Holivuda. A oni su davno već odlučili i izbor im je bio jednostavan.

Na sajtu A for Anarchy www.aforanarchy.com koji je napravljen povodom novog holivudskog filma V kao Vendeta (V for Vendetta) možete videti sve o akcijama koje se preduzimaju u vezi sa filmom. Takodje na sajtu www.inicijativa.org/tiki/tiki-read_article.php?articleId=979 možete videti izgled letka, čiji je tekst na srpsko-hrvatskom i kojeg su članovi ASI-ja delili pred projekciju filma u Beogradu.

Sva dešavanja oko filma,odluka Alana Mura da zatraži povlačenje svog imena sa postera jer studio nije hteo da mu plati za korišćenje njegovog imena, rupe u scenariju koje je primetio, pretvaranje stripa u američku liberalnu fantaziju, kako je to Mur rekao. Zatim ubacivanje subliminalnog snimka pri pojavljivanju Natali Portman na televizijskoj emisiji. Reagovanja anarhista širom sveta na izbacivanje bilo kakvog pominjanja anarhizma. Sve je to možda dobra reklama filmu, ali i prilika da se preispita ,,vrednost'' holivudskih filmova u širim krugovima.


Na A for Anarchy sajtu takođe možete videti za šta se stvarno zalaže anarhizam, jer i sam strip V for Vendetta možemo posmatrati kao predrasudu prema anarhistima kao teroristima. Ali tu je ostavljeno da sami odlučite da li je V heroj ili običan zlikovac, ima li prava da koristi svoje metode za uništavanje fašizma. Dok u filmu se anarhizam uopšte i ne pominje. Sve je crno-belo, sve je jasno – za mediokritete.



Post je objavljen 25.04.2006. u 16:28 sati.