Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

SAMOSTAN PUNCJELA

ali da napišem i o legendama, jer one su i bile povod ove pisanije.

među drugim samostanima unutar gradskih zidina, ovaj sv. klare (a spada među najstarije 12. i 13. stoljeće), bio je na glasu i isticao se po tome, što su u njega dubrovačka vlastela, kako sam napisala, zatvarala višak svoje ženske djece, kojima nisu iz različitih razloga mogli osigurati odgovarajuću udaju s mirazom.
(dubrovčani su živjeli svoje zakonitosti, vlastiti strateški i politički ciljevi, među koje su spadali i samostani u koje su zatvarali na stotine mladih dubovačkih djevojaka ne zbog njihove želje, već i stoga što su trebali sačuvati na plavoj krvi zasnovani poredak i njegovu ekonomsku osnovu. isto tako vjerujem da im se je ta politika na drugi način osvetila. u sljedećim je stoljećima iz raznoraznih razloga, među kojima je i ovaj, broj plemstva sveden ispod minimuma važnog za opstanak ).

za razliku od muških članova plemstva koji su se u republici podjednako titulirali vlastelom, ženski dio povlaštene klase oslovljavao se vladikama, neovisno o starosti i statusu. za svaku drugu rođenu vladiku u obitelji vlastelina, znalo se unaprijed, čekala je dumanska sudbina.


Post je objavljen 25.04.2006. u 09:55 sati.