Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auralog

Marketing

Najbolji girtarist

Eric Clapton

Rođen je 30. 03. 1945. g. u Ripley-u, u Surrey-u, Englesika kao Eric Clapp. Prvu gitaru dobio je 1962. godine od bake i djeda koji su ga odgajali nakon razvoda njegovih roditelja. Za vrijeme studija na koledžu primjenjenih umjetnosti u Kingstonu prvi put je javno nastupio.

U januaru 1963. g. Clapton se pridružio londomskom R&B bendu Roosters, a u oktobru iste godine zamijenio je vodećeg gitaristu R&B grupe Yardbirds. Zbog izvanrednih sviračkih sposobnosti menadžer mu je dao nadimak “Slowhand” ( Lakoruki ). Krajem 1964. g. izašao je njihov prvi album ali je Clapton ubrzo nakon toga napustio Yardbirds i pridružio se grupi Blusebreakers. Poslije turneje u julu 1966. g. Clapton je oformio svoj bend “Cream”. Nakon pola godine, izašao je njihov debi album “Fresh Cream” i odmah zauzeo 6. mjesto UK liste. “Cream” je u aprilu ’67. g. održao američku turneju na kojoj je zabilježio sjajan uspjeh. Pjesma “Sunshine of Your Love” bila je njihov prvi singl koji je dospio na 5. mjesto US liste, prodavši se u gotovo milion kopija. Cream se raspao krajem ’68.g.

Početkom 1969. g. Clapton je osnovao novu grupu “Blind Faith”, koja je izdala samo jedan album pod istoimenim nazivom. Dvije sedmice bio je na vrhu engleske i američke liste. Nakon turneje po Americi i UK-u Clapton je napustio Blind Faith i u martu 1970. g. snimio prvi solo album pod nazivom “Eric Clapton”. Sa pratećim bendom, Clapton je oformio grupu Derek & the Dominos. U novembru ’70. g. pojavio se njihov album pod nazivom “Layla and Other Assorted Love Songs” i odmah zauzeo 16. mjesto US liste. Pjesmu Layla napisao je Jim Gordon inspirisan perzijskom pričom o Lejli i Medžnunu, a posvetio ju je supruzi Georga Harrisona.

Problemi, uglavnom sa drogom nastaju pri snimanju njihovog drugog albuma. Zbog pogoršanja ovisnosti Clapton se vratio kući u Surrey, i osim povremenih, kratkih pojavljivanja uglavnom je bio izolovan. U aprilu, ’72. g. bez njegovog znanja i učešća, izdata je kompilacija pod nazivom “Hstory of Eric Clapton” na kojoj su se našli hitovi koje je snimio sa Yardbirds, Blusebreakers, Cream, Blind Faith i Derek & the Dominos. U julu iste godine, album “History of Eric Clapton” proglašen je platinastim.
Uprkos nastojanjima prijatelja, Eric Clapton se na scenu vratio tek 1974. g. sa rock/reggae verzijom pjesme Bob-a Marley-a “I Shot the Sheriff”, koja je proglašena platinastom. Naredne godine, od ’74. do ’79., kada je Clapton krenuo na svjetsku turneju obilježene su samim hitovima, kao što su: “There’s One in Every Crowd”, “No Reason To Cry”, “Slowhand”, “Wonderfull Tonight”, “Lay Down Selly”, koje su se nalazile na vrhovima svjetskih lista. Balada “Wonderful Tonight” posvećena je Claptonovoj djevojci Petti, s kojom se vjenčao u martu ’79.g.

80-tih godina Eric Clapton je bio veoma aktivan. Nizali su se platinasti hitovi, a mi ćemo pomenuti samo neke: “Just One Night”, “Another Ticket”, “Behind the Sun”, “August”. Tokom svjestske turneje u maju 1985. g. Clapton je ostavio suprugu Patti i počeo vezu sa italijanskom manekenkom Lori Del Santo, koja mu je rodila sina Conora. U martu ’91. g. četvorogodišnji sin Conor pao je s 53. sprata iz njihovog apartmana u New Yorku što je ostavilo teške posljedice na Claptona.

Početkom ’92. godine snimio je MTV Unplugged koji je dospio na 2. mjesto UK i US liste.
U proljeće 1998., nakon devet godina izdao je album, “Pilgrim”, koji se nekoliko sedmica zadržao na Top 10 listi, zahvaljujući pjesmi “My Father’s Eyes”. 2000. g. udružio sa dugogodišnjim prijateljem BB Kingom i snimio album “Riding With a King”. Posljednji Claptonov album “Reptile” izašao je početkom 2001.g.
Ovaj slavni pjevač je tokom svoje karijere osvojio veliki broj nagrada kao što su Grammy, American Music Award, Merit Award, Silver Clef Award, Billboard-ova Artistic Excellence nagrada, International Rock Award i dr.
1994. i 1995.g. bio je najprodavaniji rok izvođač.


Post je objavljen 25.04.2006. u 09:13 sati.