Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninochka

Marketing

Sferakon 2006

E dragi moji, proslog vikenda u Zgu ponovno se desio najdugovjecniji SF kon u Hrvata - SferaKon :)

GlOrgIre ovoga puta polaganim ali sigurnim korakom vraca zanimanje konu. Tematski zanimljiva predavanja, dovoljno pripremljeni predavaci, dobra posjecenost, standovi krcati raznim produktima kojima udruge prikupljaju sredstva za svoje aktivnosti, te pregrst knjiga - zadovoljit ce cak i one cajzlaste koji svemu manu trazise.

Pocnimo s petkom. Ovoga puta skoro propustih prvi dan kona, jer ne planirah svrnuti. Kad me dragi ljudi svojim nagovaranjem dovukoshe ili bolje prizvashe u kasnim vecernjim satima, kada se kon vec uvelike zahuktao. I na sto uletim - legendarni sferakonski opstanak :) Hemeroidi ili sick-u-riti (sala mala, ekipa sferakonskih zastitara ilitiga redara), Alfa muzjaci (crvene boxe ruljz, ono lik ne da ima guzu nego je savitljiv ko od gume, pa su promatracice imale prljavih primisli gledajuci jednu od tocaka natjecanja pod nazivom sexy-cool striptiz). Prva tocka bila je khm...jedenje stapica, no ne nuzno ustima. Dok su oci povezali trojici hranitelja, jedac je dobivao stapice u uho, grlo, nos, oko i svaki imalo slican otvor ustima. Pobjednik je ispao nebitan, jer su svi samo pricali o jednoj tocki - striptizu. Nosenje jaja na vilici - hm... ok ok, necemo biti zlocesti, ali dalo bi se tu jos stosta u opis dodati, za muski rod ocito nije predstavljalo problem. Jaja su nosena brzo, spretno (vise manje) i srecom nisu bila prava jer khm.... pa eto razbila bi se od njeznog dodira igraca :) Lansiranje papirnatih raketa. E to je tocka koju ste definitivno trebali vidjeti. Prvo - ekipa crvenih boxerica zalije svoju raketu (bit ce da su pobrkali porinuce broda i lansiranje papirnatih aviona), pa neslavno aterirashe ubrzo nakon polijetanja. Druga ekipa svoju je raketu izradila po uzoru na stealth avione, no ni to im nije pomoglo da odnesu pobjedu. E sad dolazimo do mastovitih - trekkiji su malog clana posade popeli na velikog no maleni ima i maleni zamah pa umjesto u vis, zapicio je raketu u pod. Steta, masta 10 - rezultat 2 :( Eh, Mirko i njegova ekipa, strucnim presavijanjem papira dobili su avion nalik na concord, koji je ne preletio hodnik, vec da na ne zaustavise, zaletio bi se u tramvaj na Vukovarskoj. Svaka cast, decki, super radite papirnate avioncice. :)

Nakon opstanka, svrnuh na Ziljkovo predavanje, no kako sam kasnila, brzo i napustih dvoranu. U obliznjem kaficu ispih kavu dok je za susjednim stolom sjedio ni manje ni vise nego gost kona - a meni skoro pa izletilo "E ovaj covjek izgledao kao Swanwick" :)

Subotu bih nazvala pravim danom. Nakon propustanja ranog dijela programa, oko pet popodne odletih do standa cura iz Mitgarda, jer s njima nikada nije dosadno, a uvijek su spremne s Vama podijeliti svoje bogato znanje. Curke, prave ste! Obzirom na tematiku kona, na standu ste mogli kupiti vampire-hunter set :)

Tema je bila horor. Ovogodisnja zbirka obiluje zanimljivim i uvrnutim pricama, koje jos jednom dokazuju da masta ne poznaje granice. Iako u sferakonskim zbirkama pronadjem par prica koje mi se dopadnu, ova zbirka ponovila je uspjeh jedne od prethodnica - procitah ju od korica do korica bez preskakanja stranica :) Zagrob definitivno preporucam kao stivo za citanje. Organizirano je i pricanje horor prica, koje su u trenutku pricanja razvijale se u masti pripovjedaca. Steta sto je trajalo tako kratko, jer tradiciju relociranja iz Bijele vijecnice ipak ne bi trebalo prekidati :)

Dodjela nagrade Sfera isla je brzo, a voditeljske se palice ili preciznije mikrofona, prihvatio znanstveno-rubni Kreso Misak. A-mozda-bi-mozda-ne-bi-dala urucivala je nagrade mastovitoj djeci. U svakom slucaju - zabavno i kratko. Najbolji opis bio bi "konacno nas nitko ne tjera na dodjelu, konacno ona protekne u dinamicnom tonu bez pretjeranih govorancija, voditelj je zanimljiv i duhovit, a ja to propustio" (citirah jednog posjetitelja).

Pocasni gost Sferakona 2006 bio je americki pisac Michael Swanwick. Swanwick je jedan od najpoznatijih sf&f pisaca u svijetu, a kratke price poput Mjesecevi psi, Price sa stare Zemlje, Krajolik nepoznatih zemalja, svom su autoru piskrbile brojne nagrade (Hugo, WFA, Sturgeonovu nagradu, Nebulu itd.).

Jedan od omiljenih mi fantasy ilustratora i slikara, Milivoj Ceran, ovogodisnji je art gost. Jedina tamna strana bila je kradja njegovih slika. Sreca u nesreci - radilo se o fotografijama, a ne originalnim slikama, no time steta pocinjena autoru nije manja. Zanimljivo je da se u Pazinu gdje je izlagao svoja djela na tematiku LOTR-a nisu niti ukrala niti ostetila. Mozda bi se ipak trebalo malo vise paznje posvetiti tzv. posjetiteljima, jer ocito da neki medju nama ne posjeduju osnove kulturnog ponasanja u civiliziranom drustvu :)

Na standu poslovicno uocljivih mladaca iz Reda srebrnog zmaja, bilo je ponovno hrpa posjetitelja. Svi su se gurali kako bi izbliza vidjeli maceve, isprobali veriznjace, raspitali se koliko vremena je potrebno za izradu jedne, naucili sami izradjivati veriznjacu, kupili uratke clanova udruge i slicno. Na Istrakonu udomljavasmo trolove, a ovoga puta vile :) Koliko dobih pouzdane informacije iz redova bliskih vodstvu udruge, vile su sretno udomljene ili se bar nadamo da su im udomitelji bili dobri. GlOrgIre bila je uzrujana cinjenicom da su neki malo preozbiljno shvatili tko se maca laca, pa je dosla sve nas pristojno i nadasve ljubazno zamoliti da sprijecimo mlataranje hladnim oruzjem kako striceki u plavom ne bi nju i ostale organizatore kona prosetali do obliznje stanice na informativni razgovor :) RPG sekcija udruge organizirala je Muchkin (mislim da se ovako pise, ak ne neka to netko drugi ispravlja) i AD&D turnir, te je zadnjeg dana kona Exxar bio vidno izmoren. Znaci da je definitivno dao sve od sebe :) Cool :)

Zanimljivo je bilo vidjeti revitaliziranje zamrlih udruga poput MOS Croatia i USS Croatia. Dok su prvi svoj stand napunili razno raznim materijalima, Trekkiji su se oboruzali masovnim po uniformama prepoznatljivim clanovima. Jedinu mrlju donijela im je neslavna promocija u emisiji Red Carpet Nove TV, gdje ih je autorica tv priloga doslovno ispreskakala pitanjima, pa su zvucali nesuvislo, nepripremljeno i jednom rijecju lose. Mozda bi drugi puta pred kamere trebali staviti svog naelokventnijeg clana koji je i tajnik udruge :) Covjek je showman samo takav, i definitivno suvereno vlada tematikom o kojoj razgovara.

Muske vilice odvalila je Lara u pripijenom kostimu Sedme od Devet. Srecom Security je bio na vrijeme upozoren, pa su moco-krpama ubrzano brisali sline koje su se cijedile iz okupljenog muskog dijela publike :)

Izitpajnov stand sferakonskog biltena bio je non stop okupiran brojnim posjetiteljima sa standardnim pitanjem "Je li izasao novi broj biltena?" Kako nas sve Izitpajn voli, ne trebam niti opisivati, ali covjek je legenda. Konacno je dobio mjesto s kojeg moze uzivo gledati sve dogadjaje i prikupljati materijal za bilten :) E sad, da li se nekome svidja sto tamo pise, nije pretjerano bitno urednicima, no zato se posipam pepelom, jer je covjek objavio demant dezinformacije kojom sam stavljena u krivu dvoranu s krivim filmom :)

Za razliku od nekih proslih godina, ove godine ljude je bilo nepotrebno tjerati ikamo, jer su se svi dobro zabavljali. Mislim da lasta ipak cini proljece, i nova krv u organizacijskim vodama donosi poboljsanja. Vidjet cemo sto ce nam GlOrgIre pripremiti za slijedecu godinu. :) Ideja sigurno nece nedostajati.


Post je objavljen 25.04.2006. u 08:48 sati.