Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobarizbor

Marketing

Žuta štampa

Čitam danas u jednoj žutoj novini intervju sa jednom pjevačicom u kojem ona tvrdi da su joj sandale fetiš, šta god to značilo. (Ako je fetiš kad nešto voliš, onda je npr. hladno crno pivo moj fetiš.) Veli da ne zna koliko ima pari, da neke nikad nije ni obukla, i da nekad za par plati 8.000, a nekad 18.000 eura, jer ona, eto, toliko zarađuje. Ispada da ona ima oko 100 pari cipela koje, u prosjeku, koštaju 5.000 eura, pa ti računaj!
Šta zaključujem? Ili je novinar izmislio intervju, ili je štamparska greška, ili je ona pametna pa zajebava glupu raju, ili je ona iskompleksirana, pa izmišlja cifre. Petog nema! A, fakat je istina da ona ne može kupiti cipele koje toliko koštaju, jer teško da je prodala više od 1.000 CD ploča, i teško da bi na njen koncert došlo 1.000 ljudi, ma kom gradu na svijetu ga održala! Makar joj to nije uspjelo za dosadašnjih pet godina karijere! A i baš bih volio vidjeti gdje to ima i kako izgleda prodavnica u kojoj se prodaju cipele od 18.000 jurosa.
Ove su mi malkice uske, dajte mi broj veće! Nema problema gospođice, ali one su 19.000! Nije važno! Za vikend sam gostovala u jednoj seoskoj diskoteci, bilo je tridesetosmero dječice, koja su od užine, takoreći od usta, izdvojila 2 evra za kartu! Tako da ne brini za plaćanje, nego daj da probam te veće!
Koje su posljedice tog teksta?
1. Ovaj post,
2. Zaluđivanje glupih čitalaca, koji svakako da čine većinu, ne samo među čitaocima žute štampe, nego i u ljudskom rodu, uopšte! Prvo, svi bi htjeli na estradu da im slikaju golu guzicu, a tamo se, vidiš, i zaradi dobro. I drugo, još gore, veličanje materijalnog u odnosu na duhovno! Takav stav će uništiti savremenu civilizaciju, o čemu sam pisao u jednom od prethodnih postova (Kapitalizam u silaznoj putanji). Čovjek je sam sebi stvorio drušvo u kojem nije sretan, i sve je nesretniji, iz dana u dan! (Ovo se, naravno, misli "u prosjeku".) Ljubav i socijalizacija su izvor sreće, ne novci!




Post je objavljen 25.04.2006. u 23:02 sati.