Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rilady

Marketing

Vodič za autostopere kroz galaksiju

Idem u Dubrovnik. Po stoti put. Jeste, grad je divan, ali zaista nakon nekoliko puta izostaje čari. Nije to više to. Grad je mali, u jednom danu vidiš grad, u druga dva dana svu okolicu i to je to. No, bitno da se putuje, to uvijek kažem.

Prvi puta sam sada kupila vodič za Dubrovnik. Eto, došlo mi. Nakon svih putovanja u strane zemlje i vodiče gradova koje sam pročitala, poželjeh i Dubrovnik proći kao pravi turist. S vodičem.

Dođem ja u Algoritam, kao najbolju knjižaru, i tražim vodiče po Hrvatskoj. Ima vodiča za cijelu Hrvatsku, po par stranica za bitnije županije, na engleskom i njemačkom jeziku. Ima vodiča za Zagreb, na engleskom i njemačkom jeziku. Ima vodiča po hrvatskoj obali, na engleskom i njemačkom jeziku. Ti su donekle opširni.
Nađoh vodič za Duborvnik. Fuck, ima ih par vrsta, jedva bi se mogli nazvati dobrim vodičima. Ili je to povezano s količinom zanimljivih stvari za pogledati? Ajde, izabirem jedan, Berlitz izdanje, na engleskom naravno. Njemački ne znam toliko dobro da bih razumjela što piše, a hrvatskog nema.

Jebote, pa kakva li smo mi zemlja kada nemamo vodiča na hrvatskom jeziku? Ne treba meni, ja govorim i čitam engleski. Ali, u Hrvatskoj smo.
Jel' Hrvati uopće putuju po lijepoj svojoj? Jel' oni uopće obilaze kulturne spomenike? Jel' ikoja turistička zajednica pomaže hrvatskim turistima u Hrvatskoj ili svi napadaju brižne strance koji ionako imaju love pa još dođu u našu jadnu jeftinu zemlju i uživaju kao bogovi.

Ne želim printati stranice s Interneta. Želim vodič za Hrvatsku na hrvatskom jeziku. Uostalom, i ovi vodiči koji postoje nisu pisani niti tiskani u suradnji s Hrvatskom, već mi uvozimo strane tiskane vodiče i prodajemo ovdje u našoj zemlji. Ja više ne znam tko je tu lud? Ja ili naše turističke zajednice ili tko god je već zadužen za promoviranje turizma.

Mislim da ću se ja baciti na pisanje vodiča za Hrvatsku. Dovoljno sam je prošla – kulturne spomenike, restorane, barove, dnevni i noćni život i mogla bih. Jedino je vrijeme problem :).

Nego, i pročitala sam već moj vodič po Duborniku. Ima svega 100-tinjak stranica formata... hm... što bi ovo bilo... (pola od A4 je A5, znači ovo je pola od A5...) format A6. Pocket guide. Na engleskom. Smješno je čitati o običajima jela, kupovine i noćnog života u gradu kojeg poznaš. Potpuno smješno. Sve već obišla, probala, vidjela, slikala, a sada čitam o tome u vodiču. Na engleskom.

Fakat bi se mogao zvati i Vodič za autostopere kroz galaksiju. Sigurno bi se prodao u više primjeraka.
Ne znam samo što bih našla da tražim vodič za Karlovac, Rijeku, Osijek, Split.... Našla bih format veličine poštanske marke, možda na engelskom...
Žalosno!



Post je objavljen 25.04.2006. u 00:24 sati.