Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ZA JAČU KONTROLU


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Državni inspektori u posljednja su dva mjeseca obavili kontrolu u 74 klaonice. Polovica ih je zatvorena, a samo četiri potpuno posluju prema zakonu. Među ostalim, otkriveno je i da 50 goveda nije imalo evidencijsku markicu, odnosno da su u Hrvatsku ilegalno uvezena.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković najavio je na predstavljanju godišnjeg izvješća Hrvatskoga stočarskog centra još jači obračun s krijumčarima stoke. Takve je stoke, prema njegovoj procjeni, oko 35 posto.

Nezakonitosti ima i u mljekarstvu. Na godinu se 400 milijuna litara mlijeka vodi pod stavkom - za vlastite potrebe i nije u sustavu evidencije i kontrole kakvoće. Takvo mlijeko i drugi mliječni proizvodi mogu se kupiti na svim tržnicama. Hrvatski mljekari traže da se ispita i kakvoća mlijeka iz BiH, koje se može nabaviti u nekim trgovačkim centrima. Napominju kako BiH nema kontrolu kvalitete ni podrijetla mlijeka. Hrvatski su mljekari s druge strane zadovoljni, jer je prošlogodišnja proizvodnja kontroliranog mlijeka veća za 15 posto i njegova je kvaliteta sve bliža europskim standardima.

U Europskoj je uniji premalo svinjskih farmi pa naši poljoprivrednici u tome vide šansu. U resornom su ministarstvu najavili da će poticajima omogućiti otvaranje 350 suvremenih svinjogojskih farmi. Tada bi se trebao smanjiti i uvoz svinjetine. Samo je lani uvezena svinjetina u vrijednosti 136 milijuna kuna.

Post je objavljen 24.04.2006. u 20:48 sati.