Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...55

- Ovo je moj prijatelj Strahimir Oreb iz zemlje Ilirije - predstavi ga Lehi.
Rukovali su se na rimski način, a uto je već stigao i treći pehar vina, za Ivana.
Lehi Manuele, tvoja se slava pročula po cijelom galilejskom i samarijskom kraju, ali to nije ništa prema onome što se dogodilo nedaleko Damaska sirijskog. Sišao je Krist pred Savla iz Tarza i sasvim kratko ga upitao: "Zašto me progoniš?" Savao je zanijemio i oslijepio. Tek nakon par dana došao je sebi u kući učenog čovjeka u Damasku koji mu je protumačio mnoge stvari. Savao je progledao, vratila mu se snaga, samo mu je kosa pobijelila i sada je poput ovčje vune. Od tada ga progone njegovi i već je dva puta bio bačen u tamnicu, a prijete mu da će ga poslati u Rim da mu presudi rimski Senat. Svećenički glavari u Jeruzalemu ne znaju šta da rade s čovjekom koji se preobratio i sada se zove Pavao.
- U kakvom obliku je sišao Krist? - upita Lehi Ivana.
- Sišao je kao velika svjetlost od koje je posijedjela kosa Savla iz Tarza.
- Samo tri mjeseca, a toliko se toga dogodilo. Kad sam se vratio u zavičaj, Savao je bio gost naše kuće. Sjećam se kada je stigao kakav je nastao muk; sve je zamrlo pa sam imao osjećaj kako ćemo se svi skameniti. Ujutro prije svitanja napustio je našu kuću i starim karavanskim putem krenuo prema Damasku, on i njegov sluga kojemu nisam zapamtio ni ime. Sjećaš li se ti Strahimire, imena Savlovog sluge?
- Ne, Marcijane Jula, sjećam se samo da je preletjela munja od gore Karmel i Hermona prema gori Sinaj a ti bi morao znati šta to znači.
- Čudan znak. Znači, Mesija je sišao na neku od te tri planine koje sačinjavaju trokut vrlo neobičnog oblika. Eto, da mi to nacrtamo - kaže Ivan, iz njedara izvadi svitak egipatskog papirusa i raširi ga po stolu - tko od vas bolje crta?
- Marcijan Jula je našem vojnom zapovjedniku Aureliju nacrtao svaku udolinu Galileje i Samrije - objasnio je Strahimir Ivanu - on je najbolji crtač u rimskoj vojsci.
Lehi se samo smješkao prihvaćajući pribor za pisanje. Bio je to jedan ugljeni štapić namočen u neki rastvor koji je iza sebe ostavljao crno-ljubičasti trag.

Post je objavljen 24.04.2006. u 19:16 sati.