Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljezenjagrada

Marketing

PRIZEMLJENO SUNCE - Ivan Kožarić, 1971. Trg Maršala Tita

Često me pitaju o prirodi našeg projekta. O tipu "nestalnosti" o kojoj bi htjeli govoriti, svjedočiti i bilježiti.
Jedan od najboljih primjera toga je akcija Ivana Kožarića "Prizemljeno Sunce" na pješačkom trokutu ispred HNKa (U Zagrebu) iz 1971. godine. Radi se o akciji koja ima i karakteristiku umjetničkog perfromansa, i instalacije ili akcije, a isto tako i političkog protesta:
Bijela Kugla (Sfera) bila je tajno, bez dozvole nadležnih, postavljena u javni prostor i tako osim zanatiželje prolaznika izazvala je i željenu reakciju policije (milicije) koja je, ako se ne varam, i uklonila neposlušnu sferu.
Kamera Ladislava Galete zabilježila je dio te priče. O tome par napisa:

“…Prizemljeno sunce je (sic) Sunce na postolju. To je ono »Prizemljeno sunce« iz 1971. na originalnoj lokaciji kod HNK na afaltnom pješačkom trokutu. Sunce (kugla) koje je na filmskoj vrpci zabilježio Galeta i to je najbolji artefakt tog djela, pa možda i djelo samo. Film o tom suncu vrti se na malom ekranu kućnog televizora umjesto naviše metarskom video zidu. Zanimljivost je i ponovno postavljanje » Sunca-kugle « u Bogovićevoj ulici postavši umrtvljeni objekt ili samo zlatna kugla…”

Boris Ljubičić, Vjesnik, 11 i 12 veljače 2006, “Prizemljeni Kožarić”


“…Svojevrsni test za gledatelje bio je i prvi film u retrospektivi »Sfaira 1985. 1895.«. U posveti tom filmu stoji da je riječ o »Hommageu nijemom filmu«, tim više što je u tom ostvarenju dokinut svaki zvuk, pa zvuk filma postaje zvuk kino-dvorane. Vizualno atraktivan filmski zapis prati reakcije prolaznika na skulpturu akademskog kipara Ivana Kožarića »Prizemljeno sunce«. Učestala usporavanja i ubrzavanja slike, njeno izokretanje, te montažni postupak pretapanja vrlo snažno djeluju na publiku, a ona film »opskrbljuje« originalnim zvukom, odnosnom šmrcanjem, kašljanjem, šuškanjem, pa čak ponekad i komentarima. Dakle, »zvučni zapis« toga filma nikad nije isti, te tako on kad god bio projiciran, uvijek je nov i suvremen…”

Goran Jovetić, Vjesnik, Ponedjeljak, 18. lipnja 2001. "Film između znanosti i transcedencije"

Pogledati linkove:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nine_Views
http://www.tportal.hr/kultura/izlozbe/fset.html
http://www.hazu.hr/Akademici/IKozaric_sujp.html
http://www.vjesnik.hr/html/2005/08/29/Clanak.asp?r=zag&c=4


Post je objavljen 24.04.2006. u 14:48 sati.