Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Vijesti iz Koreje

Južna Koreja pregovara o teritorijalnim vodama.

Konflikt između Japana i Južne Koreje oko prirodnog plina izvan obale i prava na pecanje smirio se nakon postizanja dogovora koji se postigavao 11 sati. Dvije zemlje su se složile oko pregovora i kompromisa oko teritorijalnih potraživanja koji su stvarali regionalne tenzije posljednjih godina. Prema posljednjoj riječi izgovorenoj prošle subote u Seoulu, Japan će se povući iz voda ako Koreja odgodi registriranje korejskih mapa s imenom regije. Već sljedećeg mjeseca nastavit će se rješavati ovo pitanje. Južna Koreja je bila čak poslala 20 naoružanih čamaca spremna na fizički sukob ukoliko bi Japan nastavio sa svojim pecačkim podvizima na dvojbenom teritoriju. Radi se o nekoliko otočića koji se nazivaju Dokdo (odnosno Takeshima japanski) koji leže na moru između Japana i Koreje.

Južna Koreja druga u kvalifikacijama za hokejski svjetski kup

Južna Koreja izgubila je u finalu kvalifikacija za Svjetski kup u hokeju 4-1 protiv Novog Zelanda u Changzhou, Kina, u nedjelju. Koreja je ipak izborila turnir i rujnu u Njemačkoj. Top pet država od njih 12 koje su se susrele u Kini pridružit će se još 7 država koje su automatski prošle kvalifikacije. Kvalificirali su se i Engleska, Japan i Pakistan kojeg je Koreja pobijedila u polufinalu.

Koreja postala VIP član proizvođača viskija

Ceo, drugi svjetski proizvođač likera, je najvažniji trgovac istim proizvodima u Aziji, izjavila je Južna Koreja otkrivajući strategiju oko primamljivanja kupaca svojim vinima i ostalim alkoholnim pićima. Koreja je, uz Kinu, postala najvažnije odredište zbog svojeg brzog razvoja i na njezino tržište dolaze najfinija, (najskuplja) pića. The Pernod Ricard Group želi u Koreji osigurati prvo mjesto u prodaji viskija iako ima veliku konkurenciju. Također, Francuzi aktivira uvoz vina i viskija popu Jacob's Creek. Otkriveno je i da će svjetsko tržište podržati Korejski viski Imperial, te da će čak dobiti poticaje.

Koreja će imati više prava u IMF-u

Pravo glasa Koreje u IMF-u (International Monetary Fund) trebalo bi se do rujna utrostručiti. Prema Ministry of Finance and Economy (MOFE) koje predstavlja 184 članova vlada, na sastanku u Washingtonu u nedjelju, osmislili su plan kako povećati pravo glasa 5 rastućih ekonomija i kako bi se bolje poštovala njihova ekonomska moć. 5 država su Južna Koreja, Kina, Turska, Mexico i Singapur. Koreja je postala član IMF-a 1955. i od tada se njezina ekonomija povećala do mjere da je danas 10. na svijetu po GDP, no njezina glasačka moć je 28. na ljestvici, odnosno 0.764 % glasa svih glasova u IMF-u, a nakon promjena bit će 2,225%.
..........

Ekonomija Južne Koreje u prvoj četvrtini godine porasla je za 1,1% u izvozu, a rečeno je da će do kraja godine narasti za 6%. Podsjetimo, KOreja je treća izvozna sila u Aziji.
..........

Fangsi pobijedili na prvom Korejsko-Japanskom turniru u odbojci. Pod sponzorstvom Samsunga, ekipa Blue Fangs pobijedila je u finalu V-lige ekipu Suntory Sunbirds 27-25, 25-15, 30-28 i osvojila nagradu od $20,000. Pokrenuta ove godine, V-league Tom Match je turnir najpoljih japanskih i korejskih ekipa u profesionalnoj odbojci.
..........

Japan pobijedio Južnu Koreju u nedjejnoj ragbi utakmici i tako zadržao besprijekoran rekord pobjeda te sad ide u kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2007. godine.
..........

Još jedna pustinjska oluja stiže u Južnu Koreju. (Vidi Seoul zahvaćen olujom na slici) Oluja će vrlo vjerojatno stići u ponedjeljak (danas), rečeno je na prognozi. Prvo će stići zapadne otoke, a onda doći i do Seoula i starijim, te onima s problemima u disanju, savjetovano je da ostanu unutar kuća danas.
..........

Južna Koreja i Katar potpisali su dogovor o energiji preko kojeg se želi osigurati oko 5 milijuna tona uvoza prirodnog goriva godišnje. Razgovor oko prijevoza goriva bit će održavan godišnje, a prvi sastanak će biti ove godine u Seoulu.
..........

Koreja će postati drugi izvoznik u Kini. Koreja, je naime, istisnula Tajvan iza povečajući izvoz.
..........

Južna Koreja želi spriječiti kradljivce identiteta. Korejska vlada razmišlja o postavljanju zabarane korištenja registracijskih brojeva građana (valjda nešto kao JMBG u Hrvatskoj) za on-line identifikaciju. taj broj se sastoji od datuma rođenja, spolu, mjestu rođenja, što znači da taj borj eventualnom kradljivcu govori sve potrebno. Vlada sad razmišlja o pet alternativnih sustava on-line identifikacije.
..........

Visoka delegacija Južne Koreja stigla je u Demokratsku republiku Sjeverne Koreje na razgovor. Unutar-Korejski razgovor održao se u glavnom gradu S. Koreje, Pyongyang. Lee Jong-seok, ministar ujedinjenja i glavni iz stigle delegacije, pozdravvljen je od strane S. Korejskih delagata na aerodromu. 18. ovakav razgovor počeo je u subotu i na njemu se raspravljalo o sigurnosti i ekonomskom i humanitranom udruženom djelovanju Korejskog poluotoka. Prije odlaska iz Seula, ministar Lee je rekao "Trenutačna situacija i okolnosti nisu dobri, ali jedva da su postojala vremena kad su situacija i okolonosti bili laki." Posljednji ovakav razgovor bio je održan na otoku Chejudo, Južnoj Koreji, u prosincu 2005.
..........

Vojno vozilo SAD-a ubilo dječaka školarca u Koreji u nezgodi s visokim naponom struje. Sama prisutnost vojske SAD-a u Koreji je osjetljivo pitanje i mnogi su protesti zabilježeni kad je još jedno vozilo palo na dvije djevojčice 2002. godine. Nakon toga, SAD je zagarantirao kako su poboljšali sigurnost, a SAD je čak povukao trećinu postrojbi iz Koreje. Bilo ih je 37 tisuća. Sada je u Koreji oko 30 000 trupa zbog eventualnog napada komunističke Sjeverne Koreje.
..........

Sjeverna Koreja tvrdi da ima 'šokantne dokaze' o zavjeri SAD-a i optužila je SAD za krivotvorenje svojih postupaka i prebacivanje krivnje na Pyongyang. Washington i Tokyo proizvode lažan materijal koji predstavlja Pyongyang kao kriminalni grad.

(uh ubilo me ovo prevođenje)

Post je objavljen 24.04.2006. u 15:36 sati.