Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Drvar na putu stare slave

Prošlo je 11. godina otkad su spomen-obilježje Titova pećina i Muzej "25. maj" devastirani. Na tom mjestu zjape prazni samo zidovi muzeja i zarđali rukohvati koji pokazuju put ka pećini. Nema više ni spomen-baraka koje su se nalazile ispred pećine, a u kojima je Tito boravio i živio. Umjesto njih samo zgarište.Ipak, i danas, petnaest godina otkako je Titova ideologija ugušena u ratu, na putu prema Drvaru, kroz Petrovac i preko Oštrelja, ostali su tragovi poštovanja lika i djela nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika. Tako na izlazu iz Petrovca u podnožju brda još stoji ime Tito koje je napravljeno od malih borova. Na Oštrelju, planini između Petrovca i Drvara, usamljen, ali i dalje na istom mjestu stoji legendarni voz "Proleterka", doduše u veoma lošem stanju. U Drvaru, koji je nekada bio Titov, glavna ulica još nosi maršalovo ime.

Čuvena pećina je zaboravljena i napuštena. Nestala je iz turističkih prospekata, knjiga povijesti i sjećanja.

Ova tužna slika spomen-obilježja ipak će se promijeniti do 25. svibnja, godišnjice desanta na Drvar, do kada će na lokalitetu Titove pećine biti izgrađene dvije autentične spomen-barake.

Udruženje "Drvarska drenjina" dalo je prijedlog za obnovu, a u iznosu od 30.000 KM financirat će je USAID CCA. Projekt je, u skladu s mogućnostima, podržala i općina Drvar.

Anka Papak-Dodig, načelnik općine Drvar, kaže je da je izgradnja baraka samo polazna osnova, te da je u planu i rekonstrukcija spomen-obilježja Titova pećina, koja će obuhvatiti i rekonstrukciju Muzeja "25. maj".

"Imamo namjeru da se obratimo, kako međunarodnim organizacijama tako i domaćim institucijama, kako bismo završili taj projekt. Taj kompleks je nekada bio okosnica turizma u Drvaru. Čak i danas znatiželjnici dolaze da posjećuju pećinu, ali kada vide u kakvom je stanju, okrenu se i odu", kaže Anka Papak-Dodig.

Zoran Pećanac, predsjednik Udruženja "Drvarska drenjina", kaže da se projektom želi iskazati lokalna prepoznatljivost - Titova pećina i drvarska drenjina, nadaleko poznata domaća rakija.

"Projektom nikako ne želimo da oživimo Titovu ideologiju. Ovim samo želimo da vratimo Drvar na staze stare slave. Posjetiteljima ćemo prezentirati folklor, domaće rukotvorine i, naravno, drvarsku drenjinu. Iako će biti veoma teško, pokušat ćemo da vratimo stvari koje su nekada bile u spomen-barakama i u muzeju", kaže Pećanac.

Tijekom turističke sezone, prije rata, Titovu pećinu je pohodilo oko 150.000 posjetitelja. Danas ovdje tek poneko navrati, ali ako je suditi po nastojanju implementatora projekta, po kojem bi nadležna ministarstva u nastavni plan i program u sklopu školskih ekskurzija uvela i Titovu pećinu, Drvaru se smiješi svijetla turistička budućnost...

(Nezavisne novine)



Post je objavljen 24.04.2006. u 01:51 sati.