Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Maturanti, studirajte na Fabusu

Kako se bliži kraj školske godine za maturante sve više njih razmišlja o nastavku školovanja na nekom fakultetu. Bilo da se radi o fakultetima u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj. Povodom toga mladež HDZ-a tiskala je besplatni vodič za maturante iz naše županije.

Vjerujem da će većina naših maturanata odabrati jedan od fakulteta sa mostarskog sveučilišta, rijetki će odlučiti studirati u Sarajevu, a samo oni najhrabriji okušati će svoju
sreću u Zagrebu ili Splitu.

Zanimljivo je da sve manji broj maturanata odlučuje ići na prijamne ispite u Zagrebu. Jedan od razloga,prema njihovim riječima, je da se teško upisati, da su kriteriji strogi. Prije bi se moglo reći da
je razlog nedovoljno znanje koje naši maturanti dobiju u srednjim školama.

Jednom davno, moj razrednik i profesor matematike, A. Pejaković je rekao:"Jao djeci kojoj budu predavali profesori koji su završili u Mostaru". Imao je pravo. Kvaliteta školovanja je drastično pala
u srednjim školama, osobito u gimnaziji. Do prije deset godina na zagrebačkom sveučilištu moglo se nabrojati nekoliko desetaka brucoša iz livanjskog kraja. Sada je taj broj daleko manji.

Uglavnom svi bježe u Mostar. A kvaliteta fakulteta u Mostaru je upitna. Studenti iz Mostara najviše se žale na neorganiziranost fakulteta, na nezainteresiranost profesora. Prolaz na ispitima nije uvjetovan znanjem nego nekim drugim faktorima. Uglavnom jad i čemer.

A sada je našu županiju poharala i nova pošast. Takozvani fakultet "Fabus" za kojega je i sam ministar obrazovanja u našoj županiji, Marin Ivić, rekao da ne sumnja u njegovu kvalitetu i da je s "Fabusom" sve uredu. Ova izjava može se protumačiti i kao znak podrške novom "fakultetu" u Lištanima. Zašto bi nama novce uzimali tamo neki iz Novog Sada kada i mi to možemo.

Kako to da na službenim web stranicama Fabusa nema objavljenih rokova za izvanredne studente i zašto nema popisa mjesta u BiH gdje se predavanja održavaju? Kako studenti iz BiH znaju jesu li prošli ispite? Sva ova pitanja bacaju sumnju na ovaj fakultet.

Iskreno Fabus smatram dopisnom školom. Nešto kao večernja škola. Glavni cilj Fabusa je pokupiti pare i razdijeliti to par stotina "jadnih" diploma. A sada im je i prilika. Restrukturiranje općinske uprave glavni je razlog zašto je toliki broj polaznika na Fabusu. Pa treba jadnim ljudima diploma da bi ostali na poslu. Pa zašto je onda ne bi stekli kroz par mjeseci? A ono najvažnije jest da se ispiti ne polažu na osnovu znanja nego plati i prođi. Da je situacija drugačija nitko im ne bi riječi rekao.

I danas završiš fakultet i dodješ tražiti posao u općini kad tamo svi školovani. Svatko ima diplomu. Žao mi je, ali nema mjesta za vas. I tako poslije par godina napornog studiranja netko s večernjom školom radi tvoj posao. I šta ti preostaje? Naravno, otići negdje vani i tražiti svoju priliku. I onda se naša vlast pita zašto nam mladi odlaze?

Čudi me kako u ovom vodiču za maturante nije naveden "Fabus" i novosonovani fakultet u Lištanima. Pa ako je s njima sve uredu onda su definitivno zaslužili da budu u vodiču. Ili su to fakulteti za probrane studente. One posebno nadarane koji mogu u par mjeseci savladati gradivo za koje nama običnim studentima treba četiri i pol godine. Zaključite sami.



Z.K / Livno Online

Post je objavljen 24.04.2006. u 01:37 sati.