Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Aegukka - himna Sjeverne Koreje

Aegukka je nacionalna himna Sjeverne Koreje. Također je poznata kao prvi stih pjesme Ach'immn pinnara ili "Nek' jutro sja".

Prije osnivanja Sjeverne Koreje, sjeverni dio Koreje imao je zajedničku himnu s Južnom Korejom, ali je Sjeverne Koreja 1947. adaptirala novo napisani tekst. Riječi je napisao Pak Se-yong, a glazbu je skladao Kim Won-gyun. (prema Wikipediji) Prijateljica Korejanka mi je rekla da ne poznaje himnu Sjeverne Koreje jer je kod njih, na jugu, bilo zabranjeno uopće dirati u išta što je sa sjevera dugo godina.

Riječi:
Neka jutro zasja na srebru i zlatu ove zemlje, tri tisuće liga zajedno s prirodnim bogatstvom. Moja prekrasna domovina. Slava mudrih ljudi izrasla je u briljantnu kulturu s poviješću dugom pet tisućljeća. Posvetimo naša tijela i umova kako bismo podržali Koreju zauvijek.

Snažna volja povezana s istinom, gnijezdo za radnički duh, obuhvaćajući atmosferu brda Paektu, ići će naprijedu u čitav svijet. Država ustanovljena voljom naroda, suočuje se s divljim valovima svojom uzvišenom snagom. veličajmo zauvijek Koreju, bezgranično bogatu i snažnu.

(prijevod je osoban i slobodan s engleskog tako da ga nemojte uzeti zdravo za gotovo)

Zahvaljujući blogspremniku, himnu Sjeverne Koreje možete skinuti i poslušati ako kliknete na sljedeći link: Aegukka. Dajte, ništa vas ne košta.

Post je objavljen 26.04.2006. u 20:02 sati.