Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Vesna Škare-Ožbolt nokautirala Mirjanu Kasapović


Najveća pobjednica proteklih ponovljenih lokalnih izbora svakako je Vesna Škare-Ožbolt. Izbacila je u Velikoj Gorici iz političke igre Ivu Sanadera i Antu Đapića. Taj se dvojac počeo opasno domundžavati baš u vrijeme kad je Škare-Ožbolt izbačena iz Vlade. Sanader je odešnjao Vladu postavljanjem Ane Lovirin, Gotovinine poklonice za ministricu pravosuđa.

Škare-Ožbolt pokazala se dosljednom prognozerkom. Ukazala je na Sanaderovo trgovanje s Đapićem i na HDZ-ovo oštro skretanje u desno nakon što su Antu Gotovinu isporučili Haagu. Nju su optuživali da je kočila uhićenje Gotovine jer da su preko nje curile povjerljive informacije vezano za Gotovinu i Petrača. Njenim uhođenjem ravnao je šef POA-e Tomislav Karamarko. Sanader se navodno nije bio spreman ispričati što ju je isporučio u šake Karamarku, što je njoj bilo važnije od mjesta gradonačelnice Velike Gorice koje je ponudio. Sanader se nije želio osjećati poniženim eventualnom isprikom, a ona je svjesna da bi joj i slijedeće prve prilike zario nož u leđa, pa je odbila ponudu. Na vrijeme, jer se naklonost promatračke javnosti počela topiti obzirom na dugotrajnost otezanja.

Izdrži li još koju tešku političku rundu Vesna Škare-Ožbolt mogla bi suvereno zavladati političkim centrom. Očito je da se biračima u Velikoj Gorici dopao njen borbeni stil i ne bih se začudio da su za nju glasali i detuđmanizirani HDZ-ovci, koji na predsjedničkim izborima glasaju za Stjepana Mesića. Osobno poznam nekolicinu takvih koji su po zagrebačkim kvartovima i slavonskim selima osnivali HDZ, donedavno birali Mesića za predsjednika, ali bi ga se sad najradije odrekli zbog slizanosti s Milanom Bandićem, a glasali bi Vesnu Škare-Ožbolt samo da su iz Velike Gorice.

Profesorica Mirjana Kasapović


Na centru se nalazi potencijalno dobar dio biračkog kolača kojeg za sada nitko nije čvrsto prigrabio. Tu fluktuiraju simpatizeri HNS-a, HSLS-a, HSS-a..., stranaka koje potresaju organske groznice. Vesna Škare-Ožbolt nema namjeru uzimati glasače SDP-u, pa me iskreno začudilo kad sam vidio s kolikim se neskrivenim žarom kolumnistica Globusa i osobna savjetnica Ivice Račana, Mirjana Kasapović obrušila na moguću koaliciju u Velikoj Gorici između SDP-a i DC-a. Prihvaćanjem Račanove ponude Vesna Škare-Ožbolt nokautom iz političke prakse opasno je zateturala do nedavno neprikosnovenu guru poziciju Mirjane Kasapović u SDP-u. Lenjin je navodno rekao: Doći će nas glave mangupi iz naših redova. Bi li takvo što kad je u pitanju Milan Bandić imala hrabrosti, makar tajno, posavjetovati predsjednika SDP-a, kolumnistica Globusa Mirjana Kasapović. Naravno da ne bi.

Neizvjesno je kako će se Kasapovićkin poraz od Škare-Ožbolt odraziti na profesoričinu lobističku poziciju na Fakultetu političkih znanosti, odnosno hoće li njen kandidat za dekana prof. dr. Ivan Grdešić, bivši veleposlanik RH u Washingtonu iz kvote SDP-a, biti izabran.


Post je objavljen 23.04.2006. u 22:27 sati.