Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Kadifica (lat. Tagetes)

To je otporna jednogodišnja biljka koja potječe iz Meksika.
Podijeljena je u tri osnovne skupine zavisno od veličine cvjetova.
Afrički tagetes ima najveće cvjetne glave s mnogo latica koji nalikuju lopticama. Jednobojni su i u svim tonovima žute i narančaste boje. Postoje varieteti različitih visina od 25 cm (Golden age) pa do 90 centimetara (Doubloon).
Francuski tagetes ima manje cvjetne glavice, ali je tu raspon boja veći. Od raznih nijansi žute, narančaste, crvenkaste i raznoraznih kombinacija narančaste i smeđe. Visina je od 15-50 centimetara.
Postoji i treća skupina čiji su cvjetovi jednostruki, sitni, a visina im je od 15-30 centimetara. Kombinacije boja su razne isto kao i kod francuskog tagetesa.
Može se saditi u vrt, kamenjar, uz rub staza, cvjetne sandučiće i lonce. Cvate od svibnja pa do kasne jeseni. Obavezo mora biti na sunčanom polažaju, a uspjeva i na škrtom, siromašnom tlu.
Razmnožava se sjemenom, najbolje je sjeme zasijati u klijalište pa kad prođe opasnost od mraza presadite na mjesto koje želite ili ako ste u kraju s blažom klimom može se posijati direktno na mjesto, a bome često se i sama zasije.
Kad cvjetovi ocvatu obavezno otkinite glavice kako bi se potaknula daljnja cvatnja i biljka se što više širila.

Post je objavljen 23.04.2006. u 21:31 sati.