Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crimsonmoon

Marketing

Gotikom protiv rezanja zila

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tinejdzeri koji se sami ozljeduju najvjerojatnije de postati poklonici gotike. No, u novopronasoj zajednici istomisljenika mogli bi lakse dobiti kljucnu podrsku i prihvacanje.

Oko polovice tinejdzera goticara namjerno se samoozlijedilo ili pokusalo samoubojstvo. No, pridruzivanje suvremenoj subkulturi, koja se razvija oko goth-rock scene 1980-ih, zapravo moze zastiti ranjivu djecu, kazu znanstvenici.

Studija Sveucilista u Glasgowu pratila je 1258 mladih koji su intervjuirani u 11., 13., 15. i 19. godini. Utvrdeno je da se od ukupnog broja onih koji se smatraju goticarima, njih 53% samoozljedivalo te da ih je 47% pokušalo samoubojstvo.

Prosjecno se u Velikoj Britaniji samoozljeduje 7% do 14% mladih. Samoozljedivanje je takvo ponasanje koje ukljucuje rezanje i spaljivanje. A 6% od ukupne populacije mladih priznaje pokusaj samoubojstva. Neke prethodne studije upozorile su na porast takvog ponasanja.

Istrazivaci su ustanovili da vecina pocinje sa samoozljedivanjem izmedu 12. i 13. godine, sto je, u prosjeku, nekoliko godina ranije nego sto su postali goticari.

"Uobicajeno objasnjenje bilo bi da kopiraju subkulturne ikone ili vrsnjake (kad se samoozljeduju), no nasa studija otkrila je da se vise mladih samoozljeduje prije nego su postali goticari. To bi moglo znaciti da mladi koji se sami ozljeduju imaju tendenciju privlacnosti prema gotickoj subkulturi", kaže Robert Young, koji je vodio studiju.

Brzi fiks

"Vrlo je moguce da, postajuci dijelom goticke subkulture, mladi dobivaju vrijednu drustvenu i emocionalnu potporu svojih vrsnjaka", kaže Young i upozorava: da je studija temeljena na malom broju ispitanika i da je treba vise puta ponoviti kako bi se potvrdili rezultati.

"Samo je 25 ispitanika tvrdilo da su 'dusom i tijelom goticari", rekao je Young.

"Samoozljedivanje", kaze on, "ponasanje je kojem ljudi pribjegavaju kao mehanizmu koji im pomaze da se nose s negativnim osjecajima".

"To se moze shvatiti kao svojevrsni brzi fiks. Neke fizioloske studije kompatibilne su s teorijom da se u mozgu oslobadaju endorfini, kemijski spojevi koji stvaraju osjecaj srece, nakon epizoda samoozljedivanja", rekao je New Scientistu.

Samo se 2% adolescenata ukljucenih u studiju identificira s goth-kulturom, ali ih je 8% izjavilo da su se u nekom trenutku zivota identificirali s njom. No to je izrazito nenasilna i prihvatljiva subkultura, u kojoj tinejdzeri mogu naci prihvacanje i podrsku.

Slaze se i Michael van Beinum, psihijatar za djecu i mlade, koji je bio savjetnik studije: "Za neke mlade s mentalnim problemima, goticka subkultura može biti privlacna jer im omogucava da pronadu zajednicu u kojoj se njihovi problemi lakse prihvacaju."

Goth-kultura 1980-ih narasla je oko post-punk pokreta i već je sredinom 90-ih dozivjela revival. Sredisnje mjesto u gotickom 'vjerovanju' je tzv. crna estetika – uzimanje ikona koje drustvo smatra zlim, kao što su razne prikaze lubanja, i prikazivanje toga kao prekrasnog.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

evo ovo je bio clanak skinut s iskona.....
meni to bas nea neke velike veze s mozgom, al ok.

pozdrav od nicky nut

obvezno nemoj kliknuti

Post je objavljen 23.04.2006. u 16:39 sati.