Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Radnici koče početak proizvodnje?!

LIVNO - Pedesetak bivših radnika nedavno privatizirane drvoprerađivačke tvornice Cincar već šest mjeseci traže rješavanje svog radno-pravnog statusa.
«Ova događanja nas neće spriječiti da nastavimo s procesom restrukturiranja preuzete tvrtke, pokretanja proizvodnje te zapošljavanja novih radnika», odlučno kaže Tomislav Bralo, direktor tvornice Cincar, današnji Brali, iz Livna, osvrćući se na šestomjesečnu priču oko zahtjeva radnika. Naime, od listopada prošle godine, kada je i privatizirano ovo poduzeće, traju prosvjedi, nedavno i upad radnika u tvornički krug kao i medijska prepucavanja između bivših zaposlenika Cincara s nadležnim institucijama, ombudsmanima i novim vlasnikom poduzeća. Nedavno udruženi u Udrugu bivših radnika Cincara, njezina 73 člana traže izmirenje doprinosa za posljednjih deset godina te zaključivanje radnih knjižica kako bi mogli riješiti svoj radno-pravni status.

Radnici odbili ponuđeni sporazum

«Na sastanku koji je u zgradi Vlade održan početkom ožujka ove godine dogovoreno je da se za 53 radnika uplate zaostali doprinosi od 1995. do kraka 1999.», kaže Mirko Bralo, tajnik županijskog Ministarstva gospodarstva. Ovakav sporazum je postignut, pojašnjava Bralo, unatoč činjenici da pravo na doprinose akcesorno imaju samo djelatnici koji primaju plaće, što nije bio slučaj u Cincaru jer je poduzeće još 1995. prestalo s radom. «Mi samo dogovoreno odbili jer zahtijevamo plaćanje doprinosa za 73 djelatnika zaključno s danom privatizacije tvrtke», kaže predstavnica radnika Branka Mostarac, najavljujući daljnje nepopularne akcije.

Privatizacija po zakonu

Nakon tri neuspjela pokušaja prodaje Cincara, županijska agencija za privatizaciju prošle godine posao pripreme dokumentacije povjerava revizorskoj kući Veral iz Tomislavgrada, jer se radilo o neaktivnom poduzeću bez upravnog odbora i menadžmenta. «Prema Zakonu o izradi početne bilance stanja i Uredbi o metodologiji za izrade programa i početne bilance stanja, obveze djelatnika su se morala knjižiti u pasivnu podbilancu i za taj iznos je uvećan državni kapital i obveze su ugašene», kaže Jozo Jakić, direktor županijske Agencije za privatizaciju.
Prema mišljenjima federalne Agencije za privatizaciju i Zavoda za reviziju i računovodstvo, objašnjava Jakić, ova prodaja je obavljena po zakonu i obveze prema djelatnicima su zastarjele.
M. S.


Post je objavljen 22.04.2006. u 19:18 sati.