Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/entonela

Marketing

Grenlandski tuljani - molitva za opstanak

Prizori mladunaca, još neodbijenih od sise, na smrt izbatinanih palicama, prvi put prikazanih na televizijskim ekranima šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, doveli su 1987. do zabrane ubijanja bijelokrznenih mladunaca tuljana. No godišnji ulov odraslih tuljana u Kanadi nastavlja se po sustavu kvota koje kritičari, unatoč danas brojnoj populaciji tuljana, smatraju predarežljivima.
Plutam u podvodnom svijetu ustalasanih ledenih oblaka i sjenovitih kanjona – zimskom carstvu kanadskog Zaljeva sv. Lovrijenca.
Sunčeve zrake probijaju površinske vode da bi ih potom zatomile sive dubine. Mimo prostrujahu providni rebraši, u milosti struje.
Pojaviše se grenlandski tuljani, poput sablasnih torpeda jedva uhvatljivih okom. Šireći se i pregibajući poput lepeza, njihove ih stražnje peraje tjeraju skladnim snažnim zamasima. Nekoliko ih je prišlo bliže promatrajući me tamnim izbočenim očima. Jedan okret naglavce na leđima otkriva palež u obliku harfe. Probih se do površine u procjepu između santi. Ženke grenlandskih tuljana izdižu se u bljuzgavici nalik koktelu margarita provirujući preko ruba leda da vide što rade njihovi mladunci. Glave im se naizmjenično dižu i spuštaju poput stapova spojenih na nevidljivu osovinu.
Sredina je ožujka, vrhunac sezone za grenlandske tuljane. Oni su s Arktika migrirali 3200 kilometara na jug kako bi dospjeli u svoje tradicionalno proljetno boravište u Zaljevu sv. Lovrijenca, te uz obalu Labradora i Newfoundlanda. Svi veliki događaji u njihovu životu – parenje, rađanje, linjanje – odvijaju se ovdje, gdje snježne mećave ruju smrznuto more, a struje gomilaju sante u ledeni Stonehenge.
Došao sam u zaljev da osobno vidim to privremeno južno boravište vrste /Pagophilus groenlandicus/, “grenlandskog ledoljupca”. No postoji i drugi razlog mojeg dolaska. Prije četrdeset godina izbio je oštar spor između kanadskih lovaca na tuljane i skupina za zaštitu životinja zbog lova na mladunčad grenlandskih tuljana. Sa svojim pahuljastim bijelim ogrtačem i crnim molećivim pogledom, mladunče grenlandskog tuljana postalo je miljenikom pokreta protiv lova na tuljane i simbolom svih loših strana ljudskog iskorištavanja prirode...
















Post je objavljen 15.04.2006. u 13:48 sati.