Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/truss

Marketing

Vodički Žudiji (HTV-ov dokumentarni film)

Evala judi.
Nakon stiske uoči "Velikog tjedna" i obavljanja nimalo lakih obaveza sada sam napokon odmoran i osjećam se donekle spremno da u miru prepričam dojmove sakupljene u jedno ogromno iskustvo.
Dakle,za početak da vas upoznam sa Vodičkim Žudijama koje sam već prije spominjao(pratioci i pratilje bloga imali su prilike pročitati nešto o njima i o njihovom značaju).
Vodički Žudiji su paracrkvena udruga,članovi Žudija su prvenstveno mladi Vodičani(do 33.g života-Isusove godine),koji su ujedno aktivni vjernici crkvene zajednice.Znači,oni predstavljaju rimske vojnike koji čuvaju Kristov grob u Velikom trodnevlju.Pojavljuju se na Veliki četvrtak,nakon pranja nogu apostola za vrijeme mise kao posljednje večere Isusove,tada počinje čuvanje Isusovog groba.
Image Hosted by ImageShack.us
To se nastavlja kroz Veliki petak,u večernjim satima sudjeluju u procesiji kroz grad koja predstavlja Križni put,tu im se pridružuju uloge Isusa Krista koji nosi križ,Veronika koja mu daje rubac,Šimun Cirenac koji mu pomaže nositi križ i Juda koji ga izdaje uzvikom

Izdao sam krv pravednu,vraćam vaš novac !!!
Image Hosted by ImageShack.us
Ove godine ja sam bio Juda,evo me,kao Juda ogorčen i pun krivnje bacam kesu s novcem na pod
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Straža se čuva i u veliku subotu,a završava na večernjoj misi kada Žudiji padaju nakon svećenikovog pjevanja :
Slava Bogu na visini !
-što je vrhunac sudjelovanja svakog člana žudijske družbe.
Moram još spomenuti da se ove godine na Uskršnji ponedjeljak održao 6. po redu susret čuvara Isusova groba u Vodicama u kojem su svoju baštinu predstavili čuvari iz raznih dijelova Lijepe naše.Tu su bili župe Promina,sv.Vid,sv.Nikola iz Metkovića;Slivno,Ravno;Vrlika,Šepurine.
E pa sve te uskršnje običaje pratila je ekipa iz HTV-a,oni su strpljivo svojim kamerama skupljali materijal kojeg će poslije pretvoriti u polusatni dokumentarni film.
Koga zanimaju fotografije može pogledati na stranici g.Šime Strikomana koji svojim idejama oživljava tu neprocjenjivu baštinu ovog kraja.
Image Hosted by ImageShack.us
...idemo u nove pobjede...

Post je objavljen 21.04.2006. u 13:40 sati.