Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Planet X

planet xZamijećene gravitacijske anomalije Urana, Neptuna i Plutona navelo je znanstvenike na pomisao da se negdje iza njih nalazi veće nebesko tijelo koje utječe na njih. Nazvali su ga Planet X. X kao rimski simbol za broj 10 i kao matematički simbol za nepoznanicu. Još 1983. godine objavljeno je da je Astronomski Infracrveni satelit (IRAS) otkrio veliki tajanstveni objekt u smjeru zviježđa Orion. Planet udaljen dovoljno da bi se mogao smatrati dijelom našeg sunčevog sustava.

No prije planeta X, malo o planetu broj 5. – Phaeton-u ili Faeton-u.
Sumerani, Egipćani, Maye, Kina, Grci – svi oni u imaju mit koji u naš sustav planeta postavlja još jedan.

Zašto je ovo uvijek bilo otvoreno pitanje? Jer između Marsa i Jupitera postoji pojas asteroida. Jedna od teorija kaže da taj pojas sadrži ostatke planeta koji je stradao u nekakvom sudaru sa drugim nebeskim tijelom.

Unatoč mitologiji, ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da su starim Grcima, kao i starim Arapima bili su poznati Merkur, Venera, (Zemlja-naravno) Mars, Jupiter i Saturn. Srednji vijek je došao i prošao, no ovi planeti su još uvijek bili jedini poznati čovjeku. 1781, Herchel otkrio je Uran, i tada se svijet zaintrigirao za broj planeta u sustavu. Udaljenost od Sunca svakog planeta već je bila pod povećalom tražeći u njoj bilo kakav odraz neke matematičke pravilnosti. I doista Titius je otkrio pravilnost kada je udaljenost promatrao u astronomskim jedinicama (udaljenost Zemlje od Sunca). Uzeo je niz brojeva 0 pa 3 i onda svaki sljedeći bio je duplo veći od prethodnog – znači 0,3,6,12,24,48, Nadalje svakom od tih brojeva dodao je 4 i onda podijelio s 10, te dobio ovakav niz:

0,4
0,7
1,0
1,6
2,8
5,2
10,0
19,6
38,8

usporedbe radi ovo su stvarne udaljenosti planeta:

0,39 - Merkur
0,72 - Venera
1,0 - Zemlja
1,52 - Mars

5,20 - Jupiter
9,54 - Saturn
19,18 - Uran
30,06 - Neptun
39,44 - Pluton

Brojevi doista ugrubo opisuju pozicije planeta s jednom iznimkom – na 2,8 nije se nalazio nikakav poznat planet. Polako je formula padala u zaborav, dok je gospon' Bode 1772. godine nije izvadio iz naftalina :) (Po njemu je na kraju i ona dobila ime – Bode-ov zakon)
I njega je mučila ta praznina na 2,8 te je predložio da se pronađe kakav planet koji se nalazi na toj udaljenosti. Planet je pronađen, ali ne traženi. Pronađen je Uran kako već spomenuh. Interesantna stvar je da je Uran pronađen točno na mjestu gdje ga je Bode-ova formula pretpostavila.
Prvi dan 19 stoljeća 1.1.1801. godine urodio je plodom. Pronađen je Ceres na udaljenosti 2,77. Iako su ga tada smatrali planetom, tek kasnije utvrđeno je da se radi o mnogo manjem objektu – asteroidu. 1802 – otkriven je asteroid Pallas, 1804. Juno 1807. Vesta – svi su otkriveni na istoj udaljenosti. Mnogo ih je otkriveno kroz sljedeće godine. I priča se nastavlja al to je za one koji žele znati više :).

Dakle na 2,77 imali smo asteroide, ali ne i planet. Prema mišljenju nekih astronoma, postojao je planet, Phaeton (kako su ga Grci nazvali), a ostaci svjedoče o davnoj katastrofi. Teorija je da je uništen pojavom periodičnog planeta, koji ponekad prođe pokraj našeg sustava te biva privučen gravitacijom Sunca. Kao takav lako može presjeći nečiju putanju, baš u trenutku kada se vlasnik putanje nalazi na istom mjestu, pretvarajući ga u oblak svemirske prašine. To se vjerojatno dogodilo Phaeton-u, a počinilac je bio nitko drugi do fantomskog planeta X.

Jedna od razvikanijih teorija nestanka dinosaura je asteroid koji je udario u Zemlju, no moguće je da se ne radi o asteroidu, možda nas je planet X malo «strišao» na svom putu – i puf ti ga na nema više dinosaura?
Postanak Mjeseca je upitan. Moguće da je nastao u nekom od prethodnih «strišavanja» planeta X sa Zemljom ili možda Marsom?


Od 1983. godine do danas mnoga pitanja su trebala naći svoj odgovor, postojanje ili potvrđeno ili opovrgnuto. Ne, mi još uvijek stojimo gdje smo počeli. Ovo me navodi da se o njemu već mnogo toga zna, a obične smrtnike se naravno drži u mraku.

U svakom slučaju ako neko veliko nebesko tijelo ide prema nama – najvjerojatnije je da ćemo to posljednji saznat, ili na kraju – nećemo ni znati šta nas je snašlo.


Post je objavljen 20.04.2006. u 00:44 sati.