Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Thai kickboxing vs. aero kickboxing

Na NOKAUT forumu, razvila se zanimljiva diskusija - pojednostavljeno rečeno "Što će nama aero kickboxing u našim borilačkim vodama". Da ne duljim, evo prenosim, pa sami zaključite:

Cro Muay Thai
Mislim da to sto je kick box primljen ipak veca vijest,a pogotovo aero kick box sa stepom bez oruzja(tu se osvaja najvise medalja i potencijalno,imati cemo hrpu zlatnih medalja na olimpijskim igrama kad se kick box utrpa na OI)


Lot333
A kritike na račun nekih disciplina kickboxinga - više govore o kritičaru nego o kritiziranom. Šteta, nesportski i ne fer prema stotinama u Hrvatskoj, tisućama u svijetu koji se bave ovim lijepim vještinama.

Salteras
Osobno mi na živce idu te discipline aero kickboxing, glazbene forme itd... Ali zar nije ove godine na SP u muay thaiu u Bangkoku po prvi put uveden nekakav muay aero preseravanje, zaboravih ime toj disciplini, tako da ti je ova primjedba za ku...
Komercijala, prijatelju moj, komercijala... A i neko od članova Baruna Trenka (klub koji njeguje muay thai) je nastupio u aerokickboxingu u Topuskom proteklog vikenda, tako barem stoji u lotovom izvještaju


Gigi
Da bio je taj neki aero muay thai. Boze me sacuvaj svega toga, mislim super za cure za rekreaciju,pa i natjecanja ali ne moze se to vodit pod borilacki sport (tu mislim i na aerokickbox i aeromuay thai i glazbene forme itd itd)


Salteras
Šalu na stranu, ali u GAISF nije primljen kick box, nego WAKO-svjetska federacija kickboxinga (ima ih više) i to je jako dobro. Ne zaboravimo da su neki od prvaka u ovoj federaciji bili Andy Hug, Mike Bernardo, Mushasi, Stefan leko, Sam Greco...


Cro Muay Thai
To sto mislim za aero kick box, isto mislim i za aero break dance sa stepom po glavi muay thai disciplinom. Meni osobno ide na zivce kada gospodin Desa (kojeg inace cijenim zbog ljubavi i entuzijazma, koju iskazuje prema kick boxu) nabraja medalje koje su osvojili u kick boxu s raznih svjetskih prvenstava i zbraja medalje iz tih disciplina(koje nemaju veze s borilackim sportom)i one prave medalje,koje osvajaju borci koji se stvarno namuce za te iste medalje.Takve discipline se moraju odvojiti,jer je to sramota kick boxa,a pogotovo kad ih izjednacava sa pravim borilackim disciplinama.Imaju prvenstva u aerobiku i neka se tamo takmice,a u borilackim sportovima neka medalje osvajaju borci,a ne plesaci.


Zasto bi bilo nesportski i nefer kritizirati neke kvazi borilacke discipline,kada to one nisu(borilacke).Ima stotine tisuca plesaca na svijetu koji se takmice u plesnim disciplinama i ja ih cijenim,jer se nazivaju onako kako se trebaju nazivati,ali zbrajati medalje iz borilackih disciplina i plesnih disciplina,te to prezentirati u javnosti kao jednako vrijedne discipline nije fer prema onima koji su za medalje dobili i pokoji udarac(u najboljem slucaju).

Lot333
Ok, možda teške riječi na prvu loptu. Shvatio sam to kao omalovažavanje, a ne kao kritiku. Ako je bila kritika, svatko na to ima pravo i ispričavam se. A ako je bilo omalovažavanje - onda ostajem da je svako omalovažavanje nesportsko i ne fer. Ali, odmah da bude jasno - nikada nitko neće i ne može uspoređivati aero kickboxing i thai kickboxing. Nitko normalan, a trudim se i sebe smatrati takvim. Nitko ne želi omalovažavati onaj trud i znoj, ali i bol koji je svojstven thai kickboxingu, ali ne slažem se s omalovažavanjem truda i znoja cijele ekipe iz aero kickboxinga.

I nitko ne želi omalovažavati medalje jednoga Ante Varnice, Igora Jurkovića, Marka Tomasovića, Marina Rose, Frane Radnića ... ali, zar su one manjeg sjaja ako se spomene i Marija Krivačić, Vanja Gojković, Marina Nikolić, Marija Mažar ...

A kada pričamo - o usporedbi, nikome ne pada na pamet olimpijsku medalju sinkroniziranog plivanja podrediti olimpijskoj medalji vaterpola, nikome ne pada na pamet da olimpijsku medalju plesne gimnastike podredi olimpijskoj medalji ostvarenoj na konju s hvataljkama - a toliko su različiti.

Slažem se i s tvrdnjom da je sve komercijalizacija. Jeste, nažalost, ali što sad. Odbaciti sve to, odbaciti sve te ljude koji iz koje kakvih razloga žele biti tu, blizu nas, blizu ringa - ipak ne u ringu. I da li to jednom Jurkoviću, Venturiniju, Paladinu, Varnici, Tomasoviću, Radniću ... smeta. Ne, siguran sam da ne.

Odmah da bude jasno - nema tu love. Nikakve, garantiram vam. Možda, u nekom gradu, neka cura (još za to nisam čuo, ali tko zna) i dobije kakvu nagradicu, možda 200-300 kuna stipendije mjesečno na godinu dana, ali to sigurno nije ni za kunu umanjilo stipendiju koju dobivaju splitski vrhunski sportaši ili riječki ili osiječki. Vjerujte mi, nije aero kickboxing nikakva konkurencija thai kickboxingu, ni u čemu!

Jednoga dana, a tome se iskreno nadam, kada se i kod nas češće zaredaju profi priredbe tada će se i vidjeti razlika. Jedan dobar borac u thai kickboxingu može dobiti od 1000 do 5000 Eura, a oni vrhunski i nešto više. Jadna vrhunska aero kickboksačica - ma što radila (može čak biti i lijepa), ne može dobiti niti 100 Eura da uskoči sa svojom izvedbom između mečeva. To je ta novčana realnost.

I na kraju, ima nas svakakvih ovdje, pa i boraca, pa i kibicera, ali i aero kickboksača ili kako ih pojedinci zovu aero plesača. Ali ima i organizatora priredbi. I budimo realni i iskreni - koliko jedan organizator priredbe plati onu djevojku koja pronese brojeve rundi. Vjerujte mi, često puta više nego nekog borca. I ne smeta me ta djevojka, u svoj onoj makljaži oku ugodna pojava, ali smeta me što nitko na to ne reagira - to je kao normalno? Ili možda nije?

Muay
Ajmo jednostavno izignorirati tayaeroboxing, kickaeroboxing.....nas iz borilačkih sportova takve stvari mogu samo nasmijati i služiti nam za sprdačinu, to je tako i možeš se ti lot grčiti neznam koliko, mi jednostavno to ne prihvaćamo kao borilačke sportove.

bbbmarc
Sve te "light-discipline" izvrstan su način popularizacije sporta i proširivanje baze zainteresiranih, jer ne vole svi dobivati po tamburi i gledat lokve krvi, a i roditeljima je lakše i prihvatljivije upisat limače na tak nekaj, a taj lima bu danas-sutra već prešel na nekaj jače/čvršće ako mu se svidi...


Salteras
U našem (hrvatskom) slučaju često se puta radi samo o posesivnosti. Možemo mi koji ne volimo aerokickboxing nijekati ga do mile volje, ali isto tako možemo nijekati i nogomet i squash, ali.... psi laju ,a karavane prolaze...
Nađite bilo koga u bilo kojem dijelu svijeta, tj. napravite anketu i naći ćete gro ljudi koji će nabrojiti bilo kakve borce u boksu, karateu, muay thaiu, K1, prideu itd.....i sto posto nećete naići na nekoga tko zna nabrojiti natjecatelje i prvake iz aerokickboxinga, iz čega proizlazi jasno da ovi potonji nisu konkurencija pravim borcima.
Ipak posesivnost je jaka...
Kad sam pričao sa ternerima iz Nizozemske rekli su mi da imaju nekakav izraz koji bi u prijevodu zvučao nešto kao "kickboxingom protiv nogometa", a ne kao u nas pravom borbom protiv lažnjaka.
Ili pojedinci misle da su oni ipak konkurencija, odnosno da šira publika tu neće razumijeti što je što. A znate li zašto neće razumijeti!!!???
Zato što ih ne zanima!!!!





Post je objavljen 20.04.2006. u 00:40 sati.