Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/newkid

Marketing

odrastao? ili možda ipak nisam...

Kod frendice sam naišla na hrpu starih časopisa poput Teen-a i O.K.-a, Brava.... Isti oni koje sam ja od svoje 9. pa do negdje 14. godine čitala. I tako ja uzmem nekoliko primjeraka doma da ih malo prolistam. I naiđem na naslove poput "Budi lijepa kao Britney" ili "Stigle su nam maškare", a onda "Pališ li se i ti na zločeste?" ili "Seks od A do Ž". Pa sam se zapitala koje godište djece/mladeži to zapravo čita. To su sve, naime, tinejdžerski časopisi, a u tinejdžere spadaju mladi od 13- 19 godine. Onda sam se vratila unazad i shvatila da te časopise realno na čita gotovo nitko stariji od 16 godina. Ja sam ih, npr, prestala čitati sa 14. Dakle, populacija koja zapravo čita takve novine su djeca. Isto takvo sam i ja bila.
Iz novina sam saznala sve o seksu, zavođenju, dečkima i slično još kao djevojčica. Naravno, iz teorije. No, kod koliko djece to sve zapravo i ostaje na teoriji? Svaka neka djevojčica će pokušati iz prakse saznati što je to peting ili će neki dječak poželjeti da ga oralno zadovolji prijateljica iz klupe. Ona će misliti da je to normalno, pa o tome se u Teenu piše kao o potpunon normalnoj stvari koju svaki moderan tinovac mora učiniti! Pa će to i učiniti.
Današnje društvo kao ozbiljan prioblem ističe preuranjene ulaske u seksualne odnose, nemoral...i sl. No jeste li ikada pomislili da su jedan od razloga i časopisi namijenjeni mladima koji čitaju DJECA??
Međutim, svima nam je poznato kakvo je stanje sa seksualnom naobrazbom u našim školama. Mnogoj su djeci upravo takvi časopisi jedini izvor informacija o seksualnosti. Nažalost. To bi trebali činiti profesori i roditelji. Ali eto. Tako je to kod nas.
I još nešto me muči. Nije mi jasno za koju čitateljsku publiku su se sami izdavači odlučili? Jer jedan članak poput "Stigle su nam maškare" zanimat će djevojčicu od kojih 10-ak godina, dok je onaj pod nazivom "Zavedi ga vručim poljupcem" ipak primjereniji malo starijoj djevojci. Ma, kad bolje razmislim, kada bi takve časopise zaista i čitala djeca od 13 - 19 godina, teme opet ne bi bile primjerene svim godištma. Nije to kako ono desetljeće između 30. i 40. Tada su ljudi formirani i ne mijenjaju se previše. Osoba u pubertetu se mijenja. Sa 13 si djete, sa 19 odrasla osoba. A jedno dijete i jedna odrasla osoba ne zabavljaju se na isti način. Kako je onda moguće da netko smatra da je za dijete i odraslu osobu primjeren isti časopis? Ne znam.
Idem vidit kaj piše u O.K.-u. Možda oni znaju..:))

Post je objavljen 19.04.2006. u 20:21 sati.