Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Scary Movie (2000)

Image Hosted by ImageShack.us Scary Movie, SAD, 2000.
Redatelj: Keenan Ivory Wayans
Glume: Anna Faris, Regina Hall, Marlon Wayans, Shawn Wayans, Jon Abrahams, Shannon Elizabeth, Cheri Oteri, Lochlyn Munro, Carmen Electra...
Ocjena: 7

Povodom skorog gledanja Scary Moviea 4, odlučih do kraja ovog tjedna napisati nešto o ovoj dosta zabavnoj i vrlo poznatoj trilogiji braće Wayans (kasnije je i u plan uletio David Zucker), a danas ću započeti s meni osobno jako dragom jedinicom.
Ako niste fan ili nikada niste čuli za ovaj serijal, važno je znati to da svaki Scary Movie (u nas preveden kao Mrak film) "spoofa", tj. sprda se na račun današnjih horrora (tipa Scream, The Ring, The Exorcist...), ali to radi toliko dobro da vas jednostavno trbuh boli od tolikog smijanja. Radnja filma sama po sebi nema nikakvog smisla (to je zapravo upravo ono što i volimo kod parodija), a vrti se oko grupice totalno debilnih srenjoškolaca predvođeni lijepom, ali i bedastom Cindy (Anna Faris) i Brendom (Regina Hall) koji godinu dana nakon počinjene prometne nesreće počinju dobivati prijeteće poruke od zamaskiranog ubojice... Uskoro se tijela počnu nagomilavati... Zvuči poznato?
E sad, poanta cijelog ovog filma je ta da su oni svi toliko glupi i neinteligentni da su apsolutno prepušteni na milost i samilost ubojice koji ni sam po sebi nije Einstein, i evo kako situacija stoji: stavite glupe tinejđere koji se ponašaju kao da u životu nisu pogledali neki pošteni horror, stavite i ne baš previše bistru ubojicu, dodajte sisatu Carmen Electru i dobit ćete Mrak film, po meni jedan od najboljih komedija u posljednjih par godina.

Image Hosted by ImageShack.us Kao što sam već i rekao, Scary Movie jedan je od boljih komedija posljednjih godina ne samo zbog izvrsno "začinjenog" humora i originalnosti, nego i zbog dosta dobre glume (u jednom intervjuu glumci su izjavili da im je bilo strašno teško ponašati se i glumiti ozbiljno na setu) koja se pokazala i više nego zadovoljavajućom. Pošto se jedinica općenito bazira na ismijavanju novijih slashera (tipa Scream i I Know What You Did Last Summer), moram priznat da sam se ja kao veliki slasher fan jako dobro zabavio, a tu posebice mislim na izvrsno kopiranje česte predvidljivosti kod teenage likova u slasherima. Osim slashera tu su našle i neke dosta dobre parodije Matrixa, Blair Witch Projecta, 6th Sensa i dr., pa ako ste gladni sat i pol čiste zabave, ovaj film je prava poslastica za vas. Iako su s neke fore činile malo isfuranim, a katkad i dosadnim, većina filma je neizmjerno zabavna pa mu to nisam uzeo zdravo za gotovo.

Uglavnom, želite li da vas trbuh zaista jako boli, pogledajte Scary Movie jer će vas sigurno nasmijati do suza u nekim scenama, a možda čak i rasplakati. Sve u svemu ako i niste baš poklonik parodija nemojte propustiti ovaj film, jer kako i sam naziv govori, Mrak film je ako ništa više -zaista mrak.

Post je objavljen 18.04.2006. u 22:50 sati.