Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Proljetni Queer Zagreb

Proljetna edicija QUEER ZAGREB 2006. održava se od 25. do 29. travnja te pokreće program prezentacije renomiranih svjetskih koreografa Marka Tomkinsa, Raimunda Hoghea i Earthfall-a s njihovim recetnim djelima'Song and Dance', 'Swan Lake,4 Acts', 'At Swim Two Boys'.


Mark Tompkins američki je koreograf koji već godinama radi u Francuskoj i čije predstave gostuju na vodećim europskim i svjetskim festivalima.Tompkins će u Zagrebu nastupiti s jednom od svojih najosobnijih predstava "Song and Dance" koja govori o njegovoj stvarnoj borbi s AIDS-om i percepciji vlastita tijela kao maske koju je nužno katkada posve ogoljeti."Song and Dance" je priča o umjetniku koji postepeno izlazi iz svoje role na pozornici te skidanjem šminke i kostima javnosti predstavlja intimnu sferu u kojoj se krije bolest,život.Iskustvo gledanja ove predstave podsjeća na voajerizam rađanja novog života, unutoč očitom raspadu i deziluziji snova o konačnom oslobađanju.

Raimund Hoghe na QUEER dolazi s najnovijim djelom "Labuđe jezero,4 čina".Ovaj dugogodišnji dramaturg Pine Bausch,nezaobilazne tjelesne osobnosti u povijesti suvremenog plesa, na scenu je donio poetiku deformacije,izlažući vlastito tijelo mehanizmima borbe.Naime,rođen s teškom deformacijom leđa,Hoghe je od djetinjstva bio izložen pogledima i predrasudama.Kada je tijelo drugačije pa se tako na njemu odražavaju sve konvencije,ako postane predmet isključivanja,samim svojim izlaganjem i prezentacijom ono izražava borbeni otpor. Iako je takvim stavom podijelio mišljenja plesnih kritičara diljem Europe,Rimund Hoghe svojim radom definitivno nadilazi očekivanja konvencionalnog gledatelja i rijetko koga ostavlja ravnodušnim.Njegova scena postaje prostor primarnih osjećaja,intimnih mitova i magija.

"At Swim Two Boys" britanske skupine EARTHFALL veliki je komad plesnog teatra koji uspijeva obuzeti,uzbuditi i razveseliti gotovo do točke iscrpljenja.Jedna od vodećih britanskih plesnih skupina, EARTHFALL su postali poznati u Europi po svom radikalnom kombiniranju pokreta,fizikalnosti i slike.Svoj rad su prenjeli i u druge medije,kao što su film i video te radio,zbog svojih intigantnih suradnji i kreacija na polju zvuka i tona."At Swim Two Boys" temeljena je na nagrađivanom romanu Jamie O'Neilla o dvojici dječaka iz Irske koji su tijekom mračnog razdoblja buđenja irskog nacionalizma,početkom prošlog stoljeća, budili i svoju čežnju za prisnošću i nježnošću,potpuno neshvatljivu u ono doba u religijom zasićenoj Irskoj. Granice privatnosti u ovoj priči još su skučenije od uobičajenih zatvorenih prostora stanova i soba te dvojica dječaka jedini sigurni prostor nalaze upravo u svojim tijelima. Predstava će zasigurno ostati upečatljiva po svom inovativnom scenografskom riješenju.Naime,scena je zapravo niski bazen s nekoliko desetaka centimetara vode,prizor rijetko viđen u hrvatskom kazalištu.

Više o QUEER 2006. na njihovim službenim stranicama.

Preuzeto sa Teatar.hr






Post je objavljen 18.04.2006. u 18:45 sati.