Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Ne plači, Fatima

Hazreti Fatima… olicenje mudrosti, uctivosti i prefinjenosti. Ona je najveci primjer zeni muslimanki, rijedak cvijet uzgojen u basti islama.

Prilikom svakog povratka sa putovanja , Resulullah, s.a.v.s. , bi najprije usao u mesdzid i klanjao namaz, a zatim bi svracao kod njegove cerke Fatime, grlio bi je, mirisao i tek onda bi odlazio svojim zenama…
Opet, jednom prilikom , Allahov Poslanik, s.a.v.s., se vratio sa puta, klanjao je namaz i po navici svratio u Hazreti Fatiminu kucu. Kcerka je svoga mubarek oca docekala na kapiji. Oci su joj poput izvora tekle, odmah je jecajuci pocela da ga ljubi po ocima i licu. Toliko je dobok bio njen plac da cak ni oblak nije zaplakao tako... Resulullah, s.a.v.s., je upita:
- Fatima, zasto places?
Fatima, radijallahu anha, se strese poput ranjene golubice i rece:
- Allahov Poslanice!… Vidjela sam da ti je boja tena uvehla i da ti je odeca ostarala. Kako da ne zaplacem...
Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem, joj rece:
- Fatima, ne placi!… Allah je tvog oca zaduzio jednom obavezom. Htjeli to ili ne, ova vjera ce uci i prosiriti se na svako mjesto gde ljudi zive. A moja duznost je rad na obezbjedjenju toga… (Taberani)

Da, taj spasilac sviijeta Dzenab-i Ahmed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je zaduzen objasnjavanjem risale njegovog Gospodara. Na ovom putu doziveo je veliku muku i nasilje. Nezahvalni insan zatvarao je oci naspram nura i nije mogao videti najboljeg od svih bica… Cak i sada ima onih koji ga ne mogu videti…


Post je objavljen 18.04.2006. u 18:21 sati.