Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Hazreti Musaovo pitanje za pripadnike Dženneta

Jednog dana je Resulullah , s.a.v.s. , sa minbera kazao sledece:
- Musa je upitao svoga Gospodara: “Gospodaru moj! U pogledu mjesta , koji je najnizi od Dzennetlija?“ Aziz Allah mu je odgovorio: “Covjek sto ce doci nakon sto se Dzennetlije smeste u Dzennet. Reci ce mu se „Udji u Dzennet“ , a on ce reci: “Gospodaru, kako da udjem? Svako je dobio ono sto je zasluzio, smestio se na svoje mesto.” Bit ce mu kazano: “Zar nisi zadovoljan posedovanjem imetka jednog od mnogobrojnih dunjaluckih vladara?“ A on ce reci: “Zadovoljan sam, Gospodaru!” Nakon toga Plemeniti Allah ce reci: “Tvoje je toliko , i jos toliko, i jos toliko, i jos toliko, i jos toliko…” Kod petog nabrajanja covek ce radosno uzviknuti: ”Zadovoljan sam, Gospodaru!” Medjutim, more plemenitosti i milosti Dzenab-i Hakka uzburkat ce se na coveku neshvatljiv nacin, i Allah ce reci: ”Ovo i jos deset puta toliko je tvoje. I sve sto ti je dusa pozelela i sto se tvom oku svidelo. Od sada seedni na koje god hoces mesto, radi sta pozelis, ovde ne mozes biti tuzan!” Ta osoba, drhteci poput ruze na grancici, reci ce: ”Zadovoljan sam , Gospodaru!” Nakon svega ovoga Musa a.s. je upitao: ”Gospodaru, a ko je najveci od Dzennetlija u pogledu mesta?” Allah, dz.s., je rekao: “Oni su takve osobe, da, Ja sam pozeleo, i njihove fidane kerameta posadio sam Svojom rukom kudreta i na njima sam udario pecat. Stoga, njih nije videlo niti jedno oko, niti ih je uho culo, niti su na um pali kakvom coveku.”Kao dokaz ovome iznosi se ovaj ajet-I kerim:
I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono sto su cinili, skrivene radosti cekaju “ (Sedzda, 17).

O, covjece koji sa njive dunjaluka klasje sakupljas!… Pogledaj velikodusnost svoga Gospodara i ne budi nezahvalan! Cak i da na Njegovom Putu das sve od sebe, mozes li zahvaliti za samo jedan udisaj?
Robuj Njemu i, umjesto jedne ruze, budi vlasnik djulistana. Ne prepusti se vjetrovima nefsa i pozude i potrazi put koji vodi do Selsevila u Dzennetu… Ni slucajno se ne ponosi zato sto robujes, jer tebi ne prilici ponos vec dova


Post je objavljen 18.04.2006. u 18:13 sati.