Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pavle Gaži za 45 lines: Notorna je glupost da ja stojim iza ubojstva Stjepana Đurekovića


Anđelko Jagačić za smrt Stjepana Đurekovića okrivljuje Pavla Gažija, photo by Večernji list


Anđelko Jagačić, jedan od socijalističkih menagera u Podravci optužio je tvorca Podravke, jugoslavenskog privrednog čuda, Pavla Gažija da stoji iza ubojstva Stjepana Đurekovića: Jagačić: Znam tko je naredio ubojstvo Đurekovića

- Ne znam stoji li iza Jagačićeva istupa Vanja Špiljak ili tko drugi kome sam stao na žulj, ali jedino što mogu komentirati jest da toga čovjeka ne poznajem i da iznosi notorne gluposti koje su u potpunoj suprotnosti sa stvarnošću. Zvali su me i iz Večernjeg lista, ali im nisam htio dati veći komentar od ovoga Vama. Sve što sam imao reći o ubojstvu Stjepana Đurekovića ispričao sam Vama u razgovoru koji je objavio Feral Tribune (Pavle Gaži: Đureković je ubijen izvan protokola), i koji Vas je formalno stajao otkaza u Vjesniku. Žao mi je što ste od tada do danas na ledu, kazao je u telefonskom razgovoru za 45 lines prozvani Pavle Gaži.

Pavle Gaži je u razgovoru s autorom 45 linesa naglasio da je klan Špiljak imao interesa od Đurekovićeve smrti jer je on kao sekretar unutarnjih poslova SRH 1983. htio dovesti Stjepana Đurekovića u Hrvatsku da svjedoči u procesu menagerima INA-e koji su se bavili malverzacijama s naftom zajedno s Vojkom Santrićem, koji je u Beogradu imao jako političko i obavještajno zaleđe.

Anđelko Jagečić poziva se baš na Miku Špiljaka kad želi poduprijeti svoje tvrdnje protiv Gažija:

Pokušao je doći i do Vice Vukojevića, nakon njegova svjedočenja, jer mu je zasmetalo spominjanje Vanje i Mike Špiljaka kao krivaca za Đurekovićevu smrt. Nemam što braniti Vanju Špiljaka, nek se on javi sam ako želi, ali upravo je Mika Špiljak s Milutinom Baltićem dolazio u Podravku da bi objasnio ljudima što je Pavle Gaži učinio Podravki. Znam da on ni po kojem kriteriju nije mogao dati nalog za ubojstvo kaže Jagačić.

Jasmina Popović, Večernji list, 17.04.2006 21:14


U novinskim arhivama je provjerljivo da je Mika Špiljak nakon što je ishodio smjenjivanje Pavla Gažija s mjesta šefa republičke milicije nastavio s hajkom i na javnim skupovima, a o čemu je Gaži govorio za Feral:

Imao sam nekih planova, ali je Mika Špiljak nastavio moj javni progon tvrdeći da sam odgovoran što Hrvatska umalo te godine nije ostala bez grijanja jer da sam ja potpuno bespotrebno zaplijenio neke plinske cijevi. Naravno da sam ja te cijevi zaplijenio jer su bile na kriminalan način nabavljene, ali zbog toga ne bi zemlja ostala bez grijanja. Zatim su me ispitivale razne partijske komisije, a između ostalog poturio mi se i falsificirani dokument KOS-a, moj navodni izvještaj s jedne sjednice hrvatskog republičkog vrha, na kojoj nisam ni bio, a u kojem je cijeli tadašnji vrh bio razvrstan na one koji su za Jugoslaviju i nacionaliste. Rekao sam im ako me nastave tim pritiskati da ću zatražiti vještaćenje grafologa jer niti bio moj potpis na tom dokumentu, niti je stil kojim je informacija bila pisana bio meni svojstven.

Feral Tribune 22. srpnja 2005./45 lines.info, 07.04.2006 01:33


U gornjem citatu nalazi se i Gažijev odgovor na činjenicu da se njegovo ime pojavilo na popisu navodnih KOS-ovaca koje su objavili Nacional i Hrvatski list.

- Osim što je moja suradnja s KOS-om falsificirana, a o čemu sam ja imao spoznaje još sredinom osamdesetih, i što mi nitko do sada nije pokazao nikakav drugi dokaz o tome, nelogično je da se moje ime nalazi na popisu KOS-ovaca uz imena Vanje Špiljaka i Vojka Santrića protiv kojih sam ratovao, izjavio je Gaži za 45 lines.

Pavle Gaži u svom koprivničkom domu, photo Ž.P.


Do sada nije pozivan od strane njemačkih vlasti da da iskaz vezano uz ubojstvo Stjepana Đurekovića.

- Vjerojatno im je neugodno pozvati me zbog mog poznatstva s tadašnjim njemačkim ministrom policije dr. Friedrichom Zimmermannom. U eventualnom svjedočenju morao bih ispričati što sam s njim dogovarao oko rješenja problema ubojstava emigranata i okončanja špijunskog rata, naglasio je Gaži.

Objasnio mi je i zabunu koja se više puta do sada pojavljivala u medijima, a vezano uz navode da je on kao sekretar unutarnjih poslova SRH pao jer je uhvatio u kriminalu u INA-i Vanju Špiljaka i Aleksandra Mišu Broza, najmlađeg Titova sina.

- Vanja Špiljak je bio umočen u kriminal, ali Mišo Broz nije. Točno je to da je tadašnja milicija ustanovila da je jedan Broz koji je radio u INA-inoj administraciji upleten u malverzacije, ali taj nije bio ništa u rodu Titu. Kako je nakon moje smjene cijeli slučaj dvadesetak godina obavijen velom tajne, od činjenice da je jedan Broz bio sitni kotačić u spomenutom kriminalu, došlo se do senzacije da je bila riječ o Miši Brozu, završio je Gaži.

Za sutra je najavljeno svjedočenje videolinkom Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na suđenju Krunoslavu Pratesu za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića i lako je moguće da je Jagačićev istup tempiran s tim događajem, odnosno da je trebao s njega skrenuti pozornost.



Post je objavljen 18.04.2006. u 17:14 sati.