Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ludacha01

Marketing

ČoKoLaDa

Mnogim je osobama čokolada užitak kojeg se ne mogu ili ne žele odreći. Društvenim kondicioniranjem čokolada je postala usko povezana s nagradom ili mitom, što počinje obično u dječjoj dobi. Većina ljudi vjeruje kako čokolada deblja, uzrokuje osip, akne, karijes, glavobolje itd. - a ipak je vrlo poželjna hrana. Na glasu je kao afrodizijak, a isto tako se povezuje s osjećajima ugode, antidepresivnim učinkom i rješenjem za dosadu. A zbog mnogih loših strana koje se pripisuju čokoladi (mnoge od njih još nisu dokazane), ljubitelji čokolade su uvjereni kako čokoladu treba jesti u vrlo malim količinama, ako i uopće. Baš ova zabrana čini čokoladu "slatkim zlom" i vrlo neodoljivom.


mmmmmmmmmmm….obožavam čokoladu..a vi ne??!
Možda zvuči ludo il bilo kako bilo,jednostavno obožavam čokoladu.Ak ću iskreno ne prođe ni jedan jedini dan a da ne okusim čokoladu.Ima nešto posebno u njoj..
Kad jedeš čokoladu ko razmišlja o debljini ili šta još ljudi pričaju…mislim o negativnim ko full stranama čokolade..koga briga..heheh…
Kad je riječ o vrstama čokolade tj.okusima,tu sam prva!hehehh
Uglavnom najviše volim Milkine & Dorinine čokoladice,al dolaze u obzir i ostale..
A okus….mmm…Ak mogu birat svakako milkina Nuss nougat čokolada,Naravno Kinder čokolada,a onda od jagode…i sve ostale..heheh
Zato ne kupujte mi čokoladu da se ne udebljam!!!! A može jednu malu..ehheh

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


E sad kratka povijest tog slatkog,neodoljivog čuda…


Povijest čokolade
Čokolada ima dugu povijest koja seže sve do Maja, starog naroda iz centralne Amerike. Maje su prvi koristili plodove kakao stabala, koja rastu u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog čokolatl. Ovu gustu, bogatu tekućinu radili su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koji su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Maje su kakao plodove koristili i kao valutu i darove za proslave. I kad su bogati Maje trgovci odnijeli plodove kakaa u Meksiko i prodali ih Astecima, to je i tamo postalo pravi hit. U vrijeme kad je Kristofer Kolumbo donio vijest o čokoladi i kakau u Europu tijekom 15. stoljeća, Azteci su pili čokolatl stotinama godina. Međutim, tek kad je 1528. Don Cortes donio kakao i opremu za pravljenje čokolade u Španjolsku Europljani su počeli cijeniti njegovu vrijednost. Španjolci su izmiješali vlastitu verziju čokolatla, izostavili su čili papriku i dodali cimet i šećer. Ovo je uskoro postalo pomodno piće Španjolskog dvora. Zbog nedostatne opskrbe kakaom, recept za čokoladu je ostao tajnom nekoliko stoljeća.

Zanimljivosti…
Evo za sve ljubitelje čokolade:

Dobra vijest za sve ljubitelje crne čokolade - ne samo da godi ustima, nego je dobra i za srce!
Skupina talijanskih i britanskih znanstvenika otkrila je da crna čokolada povećava razine antioksidansa u krvi, što pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Stručnjaci su u časopisu Nature objavili da je razina antioksidansa u krvi porasla za 20 posto nakon uzimanja 100 grama crne čokolade, u usporedbi s konzumacijom jednake količine mliječne čokolade.

"Naše istraživanje upućuje da mlijeko sprečava apsorpciju antioksidansa iz čokolade... pa može poništiti pozitivne učinke koji nastaju konzumacijom umjerenih količina crne čokolade", kažu znanstvenici.

No pružaju tračak utjehe onima kojima je draža mliječna čokolada. Kako bi, naime, unijeli količinu antioksidansa jednaku onoj iz crne čokolade, moraju pojesti dvostruko više mliječne.
Šta kažete na toplu čokoladu?? Nije ni to loše…

Od svakog komadića čokolade se lakše pamti!? Istina ili laž?
U komentarima ostavite svoje mišljenje o čokoladi I o ovoj tvrdnji…Hvala!


Free Image Hosting at www.ImageShack.ushmmm..

Post je objavljen 17.04.2006. u 20:38 sati.