Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Novosti

U sjeni poslijepodnevnog samoubilackog teroristickog napada na staroj autobusnoj stanici u Tel Avivu i bilanci od 9 ubijenih i 60-tak ozlijedjenih


(foto:WALA)

pred vecer je 120 novoizabranih clanova Kneseta (izraelski parlament) priseglo da ce obavljati funkciju u skladu sa propisima.


(foto: NRG)

Sjednicu je pred 1000 uzvanika otvorio Predsjednik Drzave Mose Kacav i primio zakletvu najstarijeg clana Kneseta 82-godisnjeg Simona Peresa koji je onda preuzeo ulogu predsjedavajuceg do izbora novog predsjednika Kneseta. Novi saziv je stariji od prethodnoga i ima cak 7 starijih od 70 godina (prethodni saziv je imao 3). Ni u pogledu sudjelovanja zena stanje se nije puno promijenilo. Samo 17 zena (14%) su clanice XVII-tog Kneseta, dok ih je u prethodnom sazivu bilo 18. Svjetski prosjek je 17% i Izrael se nalazi na 74-tom mjestu odmah iza Sudana i Siera Leone. Zanimljiva statistika, a kako je pocelo zasjedanje mozete pogledati linkanjem na:

KNESET

Jos jedna zanimljivost vezana je za ovu konstituirajucu sjednicu. Na njoj je, naime, Zvulun Orlev vec podnio Prijedlog Zakona o raspustanju Kneseta, a iz nepovjerenja da ovaj saziv moze odgovoriti potrebama vremena, pa da je nuzno provesti nove izbore!


Post je objavljen 17.04.2006. u 17:10 sati.