Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Uskrsni dan u Jeruzalemu

Jučer, na sam dan Uskrsa, u bazilici Svetoga groba, pred mjestom Isusova uskrsnuća proslavljena je svečana misa, koju je predvodio katolički patrijarh Jeruzalema. Ponovno je oltar bio postavljen pred sam Isusov grob, a okupilo se mnoštvo ljudi iz čitavoga svijeta.

Image Hosted by ImageShack.us

Ipak, nisu ovdje bili samo katolici. Naime, jučer je za pravoslavne i ostale istočne Crkve bila Cvjetnica, pa ako malo bolje pogledamo među one osvjetljene lukove, iza leđa katolicima, vidjet ćemo da i ondje ima ljudi.

Image Hosted by ImageShack.us

Dobro se vidi i jedna velika palmina grana. To ondje Grci i ostali pravoslavci imaju svoju liturgiju cvjetnice. Naišao sam i na pokojeg hodočasnika iz Srbije.
Po svim se kutovima bazilike moglo naći vjernika koji su tražili mirno utočište.

Image Hosted by ImageShack.us

Osim pravoslavnih Grka, koji su predvodili liturgiju za sve ostale pravoslavce, svoju su cvjetnicu slavile i ostale tzv. istočne Crkve, koje su se još davno prije 1054. godine izdvojile iz jedinstvene Crkve.
Iza Isusovog groba, kao i uvijek, naveliko su pjevali Kopti, porijeklom Egipćani, a iza onog malog prolaza zdesna nalazi se kapelica Sirske Crkve, pa se i njih prilično dobro čulo.

Image Hosted by ImageShack.us

Na svom dijelu galerije iznad Isusovog groba sve su to promatrali Armenci.

Image Hosted by ImageShack.us

Očito im je ono što se događalo uokolo bilo toliko zanimljivo, da kad je i počela njihova liturgija, nisu baš svi potrčali do svoga oltara.

Image Hosted by ImageShack.us

Budući da pravoslavci, kao i pripadnici ostalih istočnih Crkava, u svojim liturgijama ne mogu koristiti nikakva glazbala, a i upotreba bilo kakvih zvučnika u ovoj je crkvi strogo zabranjena, shvatit ćete kako je katolicima drago što imaju jednu stvar...

Image Hosted by ImageShack.us

Orgulje!
Ipak, koliko god ovdje bila vidljiva podijeljenost Crkve, ipak se ovdje vidi i njezino jedinstvo. Svi žele biti što bliže Svetom grobu, što bliže mjestu uskrsnuća, kao izvoru iste vjere, koja sjedinjuje sve kršćane. Nema ljepšeg prizora od onog kad u redu za ulazak u sam Isusov grob vidite skupinu pravoslavnih Grka, pa katoličkih Talijana, pa pravoslavnih Rusa, pa katoličkih Poljaka, pa pokojeg Armenca ili Egipćanina, pa opet nešto pravoslavnih Rumunja, pa jedne za drugima katoličke Hrvate i pravoslavne Srbe.
Danas, na Uskrsni ponedjeljak, mnogi će hodočastiti do Emausa, gdje su dvojica učenika susreli svoga uskrsloga učitelja, te ga prepoznali u lomljenju kruha. Nažalost, ove godine neću moći poći onamo.

Post je objavljen 17.04.2006. u 08:48 sati.