Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Uskrs u Jeruzalemu

U Jeruzalemu se za Uskrs sve vrti oko bazilike Svetog groba. Nije to ni čudno, jer Isusov je grob mjesto uskrsnuća. Ova se crkva od davnine na grčkom zove Anastasis, što znači jednostavno »Uskrsnuće.«
Stoga ponovno ovamo dolazi procesija. Na početku procesije uvijek su franjevci, jer oni se brinu s katoličke strane za ovu Crkvu, skupa s grčkim pravoslavcima i pripadnicima Armenske Crkve. Franjevci u procesiji pođu najprije do biskupova dvora, a onda svi skupa ulicama Jeruzalema stižu do crkve Svetoga groba, do »Uskrsnuća.«

Image Hosted by ImageShack.us

Uskrsni obredi Vazmenog bdjenja počinju blagoslovom ognja.

Image Hosted by ImageShack.us

Svi se okupljaju na vratima crkve, podno Kalvarije, kako bi prisustvovali tom blagoslovu.

Image Hosted by ImageShack.us

Iz ognja se uzima žar i stavlja u kadionicu koja će se koristiti za kađenje tamjanom za vrijeme Vazmenog bdjenja. U svim ostalim dijelovima svijeta ovdje bi se zapalila i velika uskrsna svijeća. No, mjesto uskrsnuća ima i nešto drugačije obrede. Procesija se upućuje pred Isusov grob.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje biskup priprema uskrsnu svijeću, a plamen kojim će se zapaliti iznosi se iz Isusova groba. Simbolika je jasna: plamen, svjetlo, znak uskrsnuća i Krista, izlazi iz samoga mjesta uskrsnuća. Triput se pjeva: »Svjetlo Kristovo«, a narod odgovara: »Bogu hvala.« Za to vrijeme svi pale svoje male svijeće. Svjetlo Kristovo, koje izlazi iz Isusova groba, širi se među sve ljude.

Image Hosted by ImageShack.us

Đakon tada pjeva svečani Vazmeni hvalospjev. To je hvalospjev uskrsnoj svijeći, ali i hvalospjev svjetlu. Sve su to simboli za Krista.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon toga uslijedit će sedam čitanja iz Starog zavjeta, koja riječju osvjetljuju noć. Ona zapravo govore o »četiri noći« koje se spominju u židovskoj tradiciji kad Židovi slave Pesah. Prva noć je noć koja je vladala na početku svijeta, kad ga je Bog počeo stvarati. Druga noć je ona kad je Abraham mislio da mora žrtvovati svoga sina Izaka, a onda se u blizini stvorio ovan koji ga je zamijenio. Treća noć je ona velika noć u kojoj je Bog izveo Izraela iz Egipta, s Mojsijem na čelu. Konačno, četvrta noć je ona koja će donijeti otkupljenje po dolasku Mesije. Kršćani tu noć danas slave kao već ostvarenu uskrsnućem Isusovim i kao onu koja će se u punini ostvariti na kraju vremena.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon toga čita se još jedno čitanje iz Novoga zavjeta, a onda se prvi put nakon četrdeset dana posta svečano pjeva »Aleluja.« I to je hebrejska riječ, a znači: »Hvalite Gospodina.«
Potom slijedi pjevanje evanđelja o Isusovu uskrsnuću, s onim dijelom gdje anđeli u Isusovom grobu kažu ženama koje su došle pomazati njegovo tijelo: »Koga tražite? Nije ovdje. Uskrsnuo je!« Eto, ta vjera da je ovaj grob prazan i da time svjedoči za Isusovo uskrsnuće dovela je ovamo i sve ove ljude.
Nakon čitanja biskup će blagosloviti vodu, postavljenju uz bok Isusova groba, a svi će se okupljeni prisjetiti svoga krštenja.

Image Hosted by ImageShack.us

Po završetku mise svi će se razići i naći ponovno ovdje na dan Uskrsa, kako bi još jednom proslavili ovaj veliki blagdan.

Post je objavljen 16.04.2006. u 07:07 sati.