Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bluejams

Marketing

Umjetnost Kaosa pt. 1

Pitanja umjetnika.

Zašto svirati? Slikati? Pisati? Zašto stvarati,kad su drugi to već napravili bolje od nas?
-Ne znam. Zar je važno? Glavno da si zadovoljan.

Zar nije najvažnije razumjeti svaki aspekt svoje umjetnosti? Biti tehnički najbolji?
-Pitam se,bi li onda stvarao umjetnost?

Jedna od glavnih čari umjetnosti i života uopće je put u nepoznato...nesigurnost u ono što slijedi...pitanje hoće li biti dobro,loše ili najgore (Zanimljivo,ali rijetko kad pomislim da bi moglo biti najbolje)...kada okreneš gitaru prema pojačalu,možda dobiješ mikrofoniju. Možda. Možda ne. Kad zaliješ boju po platnu,možda uništiš papir. A možda ispadne prekrasno. To je ljepota umjetnosti.
U mojoj muzici ima puno buke,nasumice udarenih tonova,aniteze,paradoksa...Zapravo nije važno kako to zvuči samo za sebe,važan je feeling,važan je groove koji nastaje oko toga. On dolazi iz zajedništva. Zato volim svirati s drugim muzičarima. Pogotovo onima koji su dovoljno disciplinirani da stvaraju kaos. Da,potrebna je dovoljna samokontrola,jer kaos sam radi sebe nije umjetnost. Meni osobno je od iznimne važnosti da se u istoj prostoriji događa samo jedno djelo u tom trenutku. Makar to zvučalo kao prvoklasni raspašoj.
Zato ne volim svirati s početnicima. Oni osjećaju da se moraju dokazati,tako da zaborave da smo još uvijek u jednom jamu. Čast iznimkama.
Koliko god ja mislio da dobro sviram(mišljenje se mjenja svako 5 minuta),nije mi problem držati monotonu pratnju kojih pola sata (fig.) dok kolega ubija svoj instrument u bilo kojem smislu te riječi. Nema se tu što dokazivati,potrebno je stvoriti atmosferu,film...opet,onaj groove.
Groove. Ono neobjašnjivo,neshvatljivo,neopipljivo,a opet tako primjetljivo. Ono što razlikuje dobru stvar od pokušaja.

Čuo sam jedan bend prije kojih dva tjedna. Usred stvari,više manje svi ispadnu iz ritma. Osobno znam da nije bilo namjerno,ali zvučalo je prekrasno. Zajedništvo je ostalo. Groove je preživio grešku.

Važne stvari.

Stvar koja je po meni najvažnija u umjetnosti i životu općenito je ISKRENOST. Iskrenost u izričaju,neskrivanje iza onoga što si pripremio doma.
Za biti iskren potrebna je HRABROST. Hrabrost da počneš stvarati iskreni kaos,pa makar on izgledao kao savršen red drugima. Ako tako izgleda,vjerojatno radiš dobro.
Za hrabrost u nečemu je potrebna LJUBAV prema tome. Voljeti ono što radiš je What it's all about.

Mislim da sam se razbolio od nečega.

G.B.Sabaoth

Post je objavljen 15.04.2006. u 09:30 sati.