Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brianwarner

Marketing



Dajjal je znan kao islamski ekvivalent Antikrista koji će se pojaviti prije Sudnjeg Dana a sam lik spominje se bezbroj puta u raznim haditama, tj. u Muhamedovim učenjima. Kao i Satan, on je veliki varalica koji će učiti da Raj je Pakao a Pakao Raj i imat će sposobnost da izvodi čuda kojima će nasamariti svijet kao takav. I također kao i Satan, uzdiže Čovjeka iznad Boga. Rečeno je da će biti duševno izopačen, imat će riječ “kafir” (arapski lažac ili bogohulnik) žigosanu na čelu a bit će slijep na jedno oko. U haditi koju je napisao Hadhrat Huzaifaha navodi se da će Dajjal biti slijep na lijevo oko; što simbolizira prolaz kojim prokleti odlaze od Boga, a to je i oko koje Manson često naoko oslijepljuje.

Kao dodatak tome, kroz Mechanical Animals eru, Manson je nosio crvene leće ne bi li se usporedio sa Kristom kako navodimo kasnije u tekstu.


OTKRIVENJE 1:12,14 "Okrenuh se da vidim glas što mi govori ... njegove oči su bile kao ognjeni plamen"

Suradnja sa Brad Jaeger

“Mali Rog je rođen”
Marilyn Manson – Mali Rog

Kroz Holy Wood eru, koja je predstavljala Mansonovu osvetu spram svijeta za nemilosrdno ispaštanje tuđih grijeha nakon Columbinea, on se nastavio slikovito prikazivati kao Treća i Konačna Zvijer, često se potpisujući kao MM3. Nostradamus je predvidio da će se postojati 3 strašna Antikrista, prva dva su Napoleon i Hitler, a Treći će se odati sam, otprilike u današnje vrijeme, nazivajući se imenom koje je također povezano sa Biblijskim opisima Velike Zvijeri.

Jedno od najezoteričnijih elemenata koje se nalaze u Antichrist Svperstaru je narav i identitet “malog roga”. Porijeklo Malog Roga, kao i većina Triptiha, ukorijenjeno je u Danijelovim proročkim vizijama iz Knjige Danijelove i Sv. Ivana u zadnjem poglavlju Biblije, Otkrivenju. Za raliku od ostalih šezdeset i pet knjiga , Otkrivenje je unikatno dijelo, u smislu da je uglavnom pisano o apokaliptičkim događajima koji se još nisu dogodili. Iz tog razloga, događa se često da nerazumljiva, a nerijetko i krivo tumačena biblijska knjiga.

Mali Rog je isprva opisan u Knjizi Danijelovoj; Danijel, talac babilonske vojske, bio je određen za interpertaciju snova Kralja Nabukodonosora. Tek nakon prvog dijela Knjige Danijelove njegove vizije su vrijedne spomena.

Zvijer iz Danijelovih vizija bila je religijska alegorija za četiri snažna kraljevstva, okarakterizirana sa životinjama koje su ih predstavljale.



- LAV je predstavljao babilonsko carstvo (moć)

- MEDVJED je predstavljao Perziju (moralna snaga)

- LEOPARD je biće koje je predstavljalo grčko carstvo (brzina)

- UŽASNA ZVIJER je predstavljala Rimsko Carstvo (sposobnost destrukcije)




Manson će kasnije u Holy Woodu slikovito prizvati četiri zvijeri iz Danijelovih vizija, te prvu zvijer iz Otkrivenja ( kroz isti opis, što ćemo ukratko pojasniti kasnije ), i to na samom početku Disposable Teens video spota.


OTKRIVENJE 13:1. Potom opazih “ gdje izlazi iz mora Zvijer “..

DANIJEL 7:7. Zatim u noćnim viđenjima, pogledah, kad eno, četvrta neman , strahovita, užasna , izvanredno snažna: imaše velike gvozdene zube; ona žderaše, mrvljaše, a što preostade, gazila je nogama.



Manson izranja iz vode na početku video spota što je i prva pokretna slika Mansona koju vidimo u razdoblju Holy Wooda; uzdizanjem iz vode najavljuje svoj povratak zahtijevajući kaznu protiv svih onih koji su na njega položili krivnju i koji su ga ostavili da ga svijet razdere. Mansonov opis u Disposable Teens je opis četvrte zvijeri iz Danijeliovih vizija i prve zvijeri Otkrivenja (bez karakteristika životinje) – čelični zubi, prisutan izraz krvožednosti na licu zvijeri) uzdižući se do neljudskih visina da gazi po onima koji su ispod njega. Duga kosa je simbol moći, prema priči o Samsonu i Dalili, čija je neprirodna fizička snaga bila ukorijenjena u dužini i gustoći vlastite kose.

Prva zvijer Otkrivenja je zapravo amalgamiranje prvih triju zvijeri Danijelovih vizija koja ima šest glava:

“Potom opazih “ gdje izlazi iz mora Zvijer” sa deset rogova sedam glava. Nosila je na rogovima deset kruna, a na svojim glavama bogopogrdne naslove. Ta “zvijer” koju sam vidio sličila je na leoparda; noge su joj bile kao u medvjeda, a usta kao u lava. Zmaj joj predade svoju moć, svoje prijestolje i veliku vlast. I vidio sam jednu od njezinih glava kao smrtonosno ranjenu. Ali njezina je smrtonosna rana bila izliječena.”

Otkrivenje 13:1-2

Iako je şam Manson uglavnom preuzeo ulogu personiziranja Antikrista i Zvijeri, primjetite obojanu kosu kao u lepoarda, izvučene zaliske poput grive lava uzduž linije usta (što nije prisutno na nijednoj drugoj lokaciji), te izbočinu na Pogovoj desnoj očnoj šupljini, koja indicira navedenu izliječenu ranu. Ova fotografija predstavlja prvu zvijer koja je izašla iz mora.


Druga zvijer iz Otkrivenja ne postoji u Danijelovim vizijama, nije sa površina zemlje, kako je opisao Sv. Ivan Apostol:

“Potom opazih drugu zvijer gjde izlazi iz zemlje: imala je dva roga kao u janjeta, a govorila je kao zmaj.”
Otkrivenje13:11

‘Treća i konačna zvijer’ Otkrivenja sa kojom se Manson u Holy Woodu asocira, Crveni Zmaj (od koje je Satan preuzeo pojavu), je jedina zvijer koja dijeli slične karakteristike obih Danijelovih vizija sa vizijama Sv. Ivana. U Danijelovim vizijama, ovo je četvrta zvijer:

“Zatim u noćnim viđenjima, pogledah, kad eno: četvrta neman, strahovita, užasna, izvanredno snažna; imaše velike gvozdene zube; ona žderaše, mrvljaše, a što preostade gazila je nogama. Razlikovala se od prijašnjih nemani i imaše deset rogova.”
Danijel 7:7

Sada to usporedimo sa vizijama Sv.Ivana:

“Zatim se pokaza drugi znak na nebu: veliki Zmaj plamene boje sa sedam glava I deset rogova. Na glavama mu sedam kruna.”
Otkrivenje 12:3

Iako je činjenica da je prva zvijer Otkrivenja imala krune na rogovima, Danijelovoj rogatoj zvijeri ,kojoj su nedostajale krune, daje dokaz da su ovo morale biti dvije zasebne sedmoglave zvijeri. Svi glavni religijski autoriteti slažu se pošto je Danijel propustio spomenuti sedam glava (a moguće je da se one nisu niti pojavile u njegovim vizijama), da je to uistinu Crveni Zmaj, a ne ona prva zvijer, što nas dovodi do zaključka da su to dvije zasebne sedmoglave zvijeri; prva zvijer koju je Danijel predvidio te Crveni Zmaj , koju je predvidio Sv. Ivan. Mali Rog će se uzdignuti od Morske Nemani, a ne od Crvenog Zmaja.

Umjetnik prikazuje prvu zvijer iz oceana, dugu zvijer iz zemlje, i Crvenog Zmaja, koji proizlazi iz Raja.



Kako je Danijel razmatrao znakovitost rogova, njegove vizije nastavljaju:

“Promatrah joj rogove, i gle: među njima poraste jedan mali rog; i pred tim se rogom išćupaše tri prijašnja roga. I gle, na tom rogu oči kao oči čovječje, i usta koja govorahu velike hule.” Danijel 7:8

Manson opisuje ovaj nastanak malog roga u istiomenom nazivu pjesme, “Iz bezdana je izašao mali rog, mali rog je rođen”, što oponaša kratki segment nakon dolaska malog roga u Otkrivenju, “Zvijer “Bijaše-i-nije”,koju si video, izići će ponovno iz bezdana da ode u propast.” Otk 17:8

Tokom mnogih javnih polemika oko indentiteta Malog Roga, radit ćemo na kontekstu za kojeg Manson koristi termin malog roga, a to je Antikrist, u kojeg je vjerovanje najprihvaćenije. Kako je Mali Rog iščupao ostale rogove sa zvijeri iz oceana, a kako knjiga Otkrivenja navodi detalje da je Antikrist eksploatiran od Crvenog Zmaja, moramo shvatiti da se mali rog nadalje ne poistovjećuje sa prvom zvijeri. Mali Rog je dio i Antikristov produžetak – koji je identificiran kao ‘lažni idol’, kao i što je potrebno da bude obožavan od ljudi u koje ulijeva teror.

Specifično, mali rog je služio brojnim nakanama. Prvenstveno, on će ‘govoriti protiv najuzvišenijih’. Natjecat će i sa svecima, te ih zaratiti. Dodijavati će i umariti one koji obožavaju Boga, a ne prvu zvijer.

Druga zvijer potpomaže malom rogu. Uistinu, prva zvijer se naziva ‘lažni idol’, druga zvijer je znana kao ‘lažni prorok’. Druga zvijer će često “Svu vlast prve Zvijeri ona vrši u njezinoj službi i čini da se zemlja i njezini stanovnici klanjaju prvoj Zvijeri kojoj bi izliječena rana.” (Otkrivenje 13:12)

Sada, kada znamo ponešto o prve tri zvijeri, vrijeme je da se objasni trojstvo koje one čine. Kao što je predstavljeno Sveto Trojstvo, Otkrivenje ukazuje na Nesveto Trojstvo. Ovo je važno, time što odgovara temi Marilyn Mansonove dihotomije koju je predtsavio u svom radu. Kao što su Bog i Isus jedno te isto (“Ja i moj otac smo jedno”, Ivan 10:30), također su jedno Satan, i Antikrist. Kao što je Sveti Duh sila vođena od Boga, Lažni Prorok je sila vođena od Satane.
Zvijer iz Oceana: također znana kao prva zvijer iz Otkrivenja, Lažni Prorok, Antikrist, i Mali Rog.

Zvijer iz Zemlje: znana kao druga zvijer iz Otkrivenja,i Lažni Prorok

Crveni Zmaj: znan kao Satan, Lucifer, Princ koji dolazi. Pridodana su još dva neslužbena naziva za Crvenog Zmaja u korist Mansonu: Treća i Konačna Zvijer te Hidra (sedmoglava aždaja).

Hidra je ime koje je Manson dao Crvenom Zmaju (Satani) tokom Antichrist Superstara. “I am the hydra” ( “Ja sam hidra”) je hvalisava tvrdnja koja može biti povezana sa Heraklovim iskušenjima. I Hidra (ona s kojom se borio Heraklo), i Crveni Zmaj, sadrže neke podudarnosti. Kao prvo, obje zvijeri imaju sedam glava. Kao drugo, u oba spomena Hidre govori se da je ona sposobna regenerirati rane, “Cut the head off/grows back hard”, što je sukladno sa Heraklovom borbom sa Hidrom koja je regenerirala svoju odsjećenu glavu, i Hidrom (Satanom) iz Otkrivenja:

“I vidio sam jednu od njezinih glava kao smrtonosno ranjenu. Ali njezina je smrtonosna rana bila izliječena.” 13:3


U stvari, Manson spominje hidru u Cryptorchidu, kratkim prikazom vodene hidre.

Hidra’ prikazana nekoliko sekundi prije refrena Cryptorchida

Jednako važno , kao i trenutni priziv Hidre, je sam kontekst pjesme. Riječi pjesme koje slijede nakon prikaza Hidre su nam dobro poznate:


Prick your finger...
It is done...
The moon has now eclipsed the sun...
The angel has spread its wings...
The time has come for bitter things...

(Podbodni prstom…
Učinjeno je…
Pomračina Sunca nastala je…
Anđeo je raširio svoja krila ...
Došlo je vrijeme za gorke stvari…)



Tako Cryptorchid služi cilju transformacije. Kao što je Mali Rog predstavlja rođenje Antikrista, Cryptorchid je trenutak kada je on dobio svoju moć i krila (prisjetite se, iako Antikrist nema krila, on je jedno i isto kao i Satan).

Dokaz ove transformacije je i kraj kriptorhidizma, stanje kada testisi opadaju u mošnje, metafora za dječaka , koji još nije postao muškarac (neodrastao i netransformiran, ako želite). Znamo da kriptorhidizam završava istovremeno sa tri desetine drugog bljeska u Cryptorchidu , kada je jasno prikazan penis, te dva bijela prišta ( štu su testisi ) na prikladnom mjestu. Prilikom tog završetka, transformacija može biti potpuna.

Mošnje ispod penisa, što označuje kraj kriptorhidizma, i metaforički kraj nesposobnosti da se crv pretvori u anđela .




Daljnji dokaz transformacije može biti pronađen u nekoliko desetaka sekundi kada je udarni podij ukrašen krilima prikazan iznad crva, koji iz sebe vadi utrobu (a simbolizira i samooslobađanje iz svoje čahure ).

Organi koji se izvađeni iz tijela, mimiziraju smrt Boga u filmu ‘Begotten’ (“ Zaćet”) od kojeg je djelomično rekreiran video spot Cryptorchid . Ovakvo alegorijsko odbacivanje prošlog života tematski je sukladno sa prikazivanjem odrastanja i transformacije samog crva. Zamijetite udarni simbol sa krilima iznad Mansonove glave, koji ukazuje na transformaciju koja će se uskoro dogoditi.


Također smo razmotrili i u ono što je slijedilo, vidimo obalu gdje je sjedio Ivan Apostol za vrijeme vizija prve zvijeri koja se uzdiže iz vode.

Dio iz Cryptorchida; pješćana plaža, što podsjeća na “Potom opazih gdje izlazi iz mora Zvijer.” (Otkrivenje 13:1) U Ivanovim vizijama, on svjedoči o Prvoj Zvijeri koja se uzdiže iz vode, gledajući je sa obale.



Napokon, znamo da će nadolazeća transformacija biti ona koja se tiće neizgovorenog zla, po segmentu sa sklizavom zmijom u Cryptorchidu.

Zmija u Cryptorchidu: zmija je dugo bila simbol Satane ili podmuklog gmizavca, još od originalne priče o Postanku.


Dodatak tome, naš lik je već označen nesretnim životom.

“Treći anđeo nastupi za njima vičući jakim glasom: “Tko se god pokloni Zvijeri i njezinu kipu i primi žig na svoje čelo ili na svoju ruku, pit će vino Božje srdžbe koje stoji natočeno, čisto, u čaši njegova gnjeva. Bit će mućen ognjem i sumporom pred svetim Anđelima i pred Janjetom.” Otkrivenje 14:9-10


Čelo sa žigom zvijeri, i njegova lijeva ruka dodatno je okaljana sa oznakama. Postaje identificiran od strane zvijeri time što je neodani sljedbenik Isusa Krista, ili heretik. On će biti označen ili na ruci ili na čelu, ne oboje, čime se širi emfaza o iskvarenosti crva.

Svi ovi elementi, sve što je unutar ove sekcije, neki više ezoteričniji i mračni od drugih, samo malo od tih značajnosti su poznate javnosti. Zbog Biblije, Kršćanstvo i religije imaju vrlo jake utjecaje na društvo i na današnji svijet, opozivanjem na likove iz nje, prepoznati ili ne od strane laika, ti elementi su jednostavni i zbog toga su značajni već samo po zapletima i asocijacijama. Bio obožavatelj ili ne, ili samo tek slučajni promatrač, svatko će uočiti čelične zube kao u onih koji su pripisani Danijelovoj Zvijeri i one iz Otkrivenja, zbog Biblijskih uobraženih utjecaja na današnje društvo, sam lik rezultira kao nešto “zlobno" i moćno samo zbog svojstvenog zadržavanja u neznanju što Kršćanstvo odražava na psihu puka. Sa svim što je rečeno, s obzirom na sve smislene kombinacije, one uistinu čine Mansona Antikristom i makar na podsvijesnom nivou onih koji neznaju i onih koji nisu svijesni ovih navedenih značajki.


Post je objavljen 14.04.2006. u 11:03 sati.