Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Putovati Balkanom

Biciklom od Trsta do Sarajeva
4. 6- 18. 6 2006

prva je stranica o odgovornom turizmu u jugoistocnoj Europi napravljena u Italiji. Prezentirana je prvog maja prošle godine u Padovi, u okviru sajma socijalne ekonomije Civitas. Sada kad se Europska Unija proširila na deset novih zemalja željeli smo podsjetiti da postoji jos jedan važan dio Europe koji je ostao van glavnih europskih institucija, dio koji u Italiji, kao i u ostalim zemljama Zapada, vrlo malo poznajemo. Ni jezike, ni lokalne kulture, ni tradicije, ni istoriju, ni izvandrednu ljepotu i snagu prirode, ni sadašnjost: o Balkanu znamo samo stereotipe i opca mjesta. Uprkos tome, vjerujemo da Balkan predstavlja važan dio Europe, starog kontinenta s kojim dijeli veci dio vlastite istorije, kao i one nanovo ujedinjene Europe koja još ne postoji i od koje se na sav glas zahtijeva politicko jedinstvo. Berlinski zid je pao prije više od cetrnaest godina, pa ipak je odijeljenost od tog dijela Europe opstala. Rat, kao i nesigurnost koja ga prati, cine taj dio nepoznatim. Nadamo se da proširenje Unije na deset novih zemalja znaci prvi korak u poništavanju ove dijafragme koja nas i dalje rastavlja, dok mi kroz "Putovati Balkanom" namjeravamo dati svoj doprinos kako bi se to i ostvarilo. Poput vrata koja se otvaraju prema dijelu Europe kojeg tek treba otkriti, buduci da se više ne pišu velike knjige putopisa, mislimo da nas ova Internet stranica može približiti poznavanju ove neobicne regije. Ucinit cemo to pomocu niza putokaza koji naglašavaju kvalitetna mjesta, istorijsko-arheološko i prirodno bogatstvo, te bogatstvo narodnih nošnji i lokalnih tradicija. Ovo budi znatiželju i potice na valorizaciju teritorija, te na spoznaju bliskih projekata i decentraliziranu kooperaciju.
"Putovati Balkanom" stranica je koja se razvija, i moguce ju je obogatiti novim informacijama koje nam naši citatelji mogu javiti na slijedecu adresu: tremembe@unimondo.org. Medutim, "Putovati Balkanom" nije samo stranica, to je obrazovni projekt za radnike odgovornog turizma, mreža lokalnih referenata, mjesto prijedloga za inteligentna putovanja vezana za druga iskustva odgovornog turizma proširena u nasoj zemlji, a koji imaju tendenciju da zajedno rade kako bi turizam mogao doprinijeti socijalnom, kulturnom i ekonomskom preporodu ove regije.

Bosansko Grahovo 861m. -Livno 736m.
10.06.2006
75 km.
visoravan, visinska razlika 100m
Uglavnom spuštanje i ravnica.
Nakon spusta u ravnicu koja obiluje stijenama skreće se prema jednoj lijepoj močvari prolazeći putem koji povezuje brojna, ratom uništena, naselja.
Budući da je okolna zona minirana nije poželjno skretati sa asfaltiranog dijela puta.
Narednih 46 km ne postoji mogućnost snadbijevanja vodom i ostalim potrepštinama, budući da je to nenaseljen kraj.
U Livnu postoji izvor koji vrijedi posjetiti.
Prenoćište: sobe u motelu San

Livno 736 m -Lago Rama (Prozor) 580 m
11.06.2006.
68,5 km
Visinska razlika: 800 m
4 uspona od po 200m visinske razlike po usponu, na 2 dijela po 4 km makadama, nakon skretanja za Ramu. Mogućnost snadbijevanja na 24 km, 34km i nakon 60 kilometara.
Prenoćište: Franjevački samostan Rama - Kuća mira

izvor: www.viaggiareibalcani.org

Post je objavljen 13.04.2006. u 23:59 sati.