Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

Semir Osmangić sa saradnicima posjetio Visoko


MAGIJA ARHEOLOGIJE VRAĆA SE NA EVROPSKO TLO

*Uskoro počinje najveći geoarheološki projekat Evrope i svijeta*

Sastanak predstavnika Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i predstavnika Općine Visoko koji je održan u subotu u Visokom dodatno je učvrstio partnerstvo koje će biti neophodno u toku arheoloških iskopavanja na brdu Visočica.

«Magija arheologije se ponovo vraća na evropsko tlo. Piramide u visočkoj dolini će usloviti da se kompletna historija Evrope i svijeta ponovo piše. Ovogodišnja kampanja vezana za brdo Visočicu će najvjerovatnije biti najveći geoarheološki projekat u svjetskim razmjerima. Ove godine u periodu od 200 dana potrošićemo 100 hiljada sati na iskopavanja i analize.»- rekao je Semir Osmanagić, nezavisni istraživač ističući da kroz petogodišnji plan rada Fondacija nema namjeru samo otkriti piramidu, nego kompletnom svijetu predstaviti sve one kulture koje su se kasnije javljlale na Bosanskoj piramidi Sunca, poput kraljevskog grada zvanog «Visoki».

Nakon sastanka većina aktera je obišla dio platoa piramide. Predstavnici Fondacije, lokalnih vlasti i medija bili su prisiljeni koristiti «zaobilaznicu» ispod livada kojim se prošle godine moglo nesmetano kretati. Centralni dio platoa nalazi se u vlasništvu Edina Ihtijarevića sa kojim očigledno još uvijek nije postignut sporazum o korištenju. Posjed je ograđen drvenom ogradom, a unutar njega ordinira zaštitarska kuća koje ne dozvoljavaju pristup.

Dio ekipe obišao je i lokalitet izletišta Ravne i izvršio pregled prvih tridesetak metara tunela za koji se pretpostavlja da veže Bosansku piramidu sunca sa piramidama Mjeseca i Bosanskog Zmaja koje se nalaze sa druge strane korita rijeke Fojnice.


Post je objavljen 13.04.2006. u 15:53 sati.