Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

Dr.Semir Osmanagić: istraživanja u visočkoj dolini piramida su, trenutno najveće geoarheološko istraživanje u svijetu



Danas je u Visokom održana prezentacija petogodišnjeg projekta istraživanja u dolini bosanskih piramida koji zvanično počinje 14.aprila.

Prvi tim istraživača predstavio je svoje dosadašnje nalaze i pretpostavke za dalji rad. Pored dr. Semira Osmanagiće hipoteze i «dokaze" su predstavili dipl. geolog Nadija Nukić i dr.geofizike Amer Smailbegović. U izjavi za Radio Q dr. Osmanagić je kazao:

«Na današnjem sastanku smo iznijeli sintezu dosadašnjeg istraživanja te šta planiramo od 14. aprila. Našu ekipu će sačinjavati 120 ljudi, istraživača, eksperata različitih specijalnosti i ekipa za iskopavanje, a sve to će označiti početak najvećeg ovogodišnjeg geoarheološkog istraživanja u svijetu» - istakao je dr. Osmanagić.

Prema Osmanagićevim riječima u narednih 200 dana, bit će uloženo 100 000 radnih sati na iskopavanja i analize, što će potvrditi postojanje više piramida u visočkoj dolini.

«Mi očekujemo da na deset sondažnih bunara pokažemo postojanje kamenih blokova, koji tvore zidove piramida, zatim prilazni plato, a dva pravca istraživanja bit će mapiranje i razčiščavanje podzemnog kompleksa tunela, te preliminarna geofizička istraživanja ostalih uzvišenja za koja također tvrdimo da su piramide, kao što su Plješevica, Krstac i Dautovci» - precizirao je dr. Osmanagić.



Post je objavljen 13.04.2006. u 15:52 sati.