Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Kalkulacija namještaljke na Eurosongu: U Ateni pobjeđuje BiH!

Iako je opće poznato da glasanje na Eurosongu nema toliko veze s kvalitetom pjesama, koja je ionako više nego upitna, nego s dobrosusjedskim odnosima zemalja sudionica, jedan je
britanski programer odlučio to i egzaktno dokazati. Američki časopis New Scientist donosi zanimljiv članak o namještaljkama na izborima za naj-pjesmu Europe, u kojem američku publiku podsjeća da je Eurosong godišnji glazbeni izbor uoči kojeg europske zemlje biraju svoju pjesmu-predstavnicu, te na finalnoj večeri Eurosonga jedne drugima dijele glasove.
Tako se navodi podatak da si Grčka i Cipar vrlo često dodijele maksimalan broj glasova, da se zemlje Skandinavije također međusobno "časte" velikim brojem glasova, a posebno se ističe "balkanski blok" koji, tvrdi New Scientist, u pravilu favorizira hrvatsku pjesmu.

Zbog toga je Derek Gatherer, programer iz Velike Britanije, proveo niz računalnih simulacija kojima je usporedio rezultate Eurosonga uz pretpostavku neutralnog glasanja sa stvarnim rezultatima iz perioda 1975-2005. Tvrdi da je i formalno dokazao da susjedne zemlje neobjektivno dodjeljuju velik broj bodova jedne drugima.

No, britanski programer kaže kako neće upozoriti čelnike Eurosonga na svoje otkriće, jer kako kaže: "Oni to ionako već znaju".

Novinare News Scientista je zanimalo i tko će, prema njegovim kalkulacijama, izaći kao pobjednik Eurosonga 2006 godine, a Gatherer je kazao kako će to biti pjesma Bosne i Hercegovine pod imenom "Lejla", koju izvodi Hari Varešanović.

Hoće li se programerove prognoze zaista ostvariti, odnosno hoće li bosansko-hercegovački veteran uspjeti nadmašiti prpošnu Severinu i njezinu "Štiklu", saznat ćemo 20. svibnja.

poskok.info



Post je objavljen 12.04.2006. u 22:40 sati.