Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Mljekari u iščekivanju nacionalnih kvota

"Glas Slavonije"

Brodsko-posavska županija i Hrvatski stočarski centar organizirali su za uzgajivače, mljekare i stručnjake iz područja govedarstva predavanje vezano uz tržište mlijeka i mliječne kvote. Predavač je bio Jan Venneman iz "Veepro Holanda", nizozemske udruge koja zastupa interese uzgajivača holstein goveda.
Venneman je u Nizozemskoj bio zadužen za uvođenje sustava kvota 1984. godine. Nizozemci su nakon uvođenja kvota svoju proizvodnju smanjili za čak 18 posto.
Što se tiče hrvatskih kvota, Venneman kaže kako još nije poznata referentna godina te da je to tek stvar pregovora. Međutim, i on je okvirno odbrojavajući počeo od 2005., a završio s 2007. godinom.

Nizozemski stručnjak je, govoreći o tržištu mlijeka, posebno dao naglasak na broj i veličinu govedarskih farmi. Nizozemska je 1975. godine imala 91.560 farmi, dok je 2005. godine taj broj pao na 23.300. U istom razdoblju broj mliječnih krava smanjen je s 2,28 milijuna na 1,43 milijuna.
Image Hosted by ImageShack.usNa farmama u proteklih tridesetak godina raste prosječan broj grla, koji je s 24 krave dosegao razinu od 62 krave. Prosječna farma ima kvotu od 476.300 kilograma mlijeka. Venneman ističe da ovaj trend nije isključivo posljedica uvođenja kvota nego da je on bio primjetan i desetak godina prije uvođenja kvota. Ipak, prema njegovim riječima, Nizozemci još uvijek proizvode više mlijeka nego što dozvoljava nacionalna kvota i za to redovito svake godine plaćaju kazne.
Tek manji broj farmi u Nizozemskoj je industrijskog tipa, ostale su u vlasništvu obiteljskih gospodarstava koja pokrivaju posao vlastitom radnom snagom.
"Kod uvođenja sustava kvota Europska unija odredila je da će one vrijediti do 2014. godine, sada su šanse 50 posto da se taj sustav i zadrži. Na sustav kvota ne treba gledati kao na ograničenje nego kao na zaštitu proizvođača", istaknuo je Jan Venneman. Prema njegovim podacima, Nizozemska je od rujna 2004. do rujna 2005. izvezla 45.000 bređih junica, od toga čak 7.000 komada kupili su uzgajivači iz Hrvatske.

M.VRKLJAN

Post je objavljen 12.04.2006. u 21:48 sati.