Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/darkspace

Marketing

METALLICA

Image hosting by TinyPic
Najviše dosljedni inovatorski metal bend kasnih 80-ih i 90-ih osnovan je 1981. u Californiji, SAD. Osnovali su ga Lars Urlich (bubnjevi) i James Alan Hetfield (gitara, vokal). Zajedno su se našli u grupi the Recycler. Snimili su svoj prvi demo No Life 'til no Leather sa Loyd Grandom (gitara) koji je u januaru 1982. zamijenjen sa Dave Mustainom, čiji je odnos sa Hetfieldom i Larsom bio nezadovoljavajući. Jef Warner (gitara) i Ron McGovney (bas) takođe su bili kratko vrijeme u bendu. Pred kraj 1982. Clifford Lee Burton (bas) pridružio se grupi i imao prvi nastup 5. marta. 1983. Mustain je otišao iz grupe da formira Megadeth a zamijenio ga je Kirk Hammett, koji je bio zapažen kad je svirao sa grupom Exodus, a prvi put je svirao s njima 16. aprila 1983. Kombinacija Ulrich, Hetfield, Burton i Hammet izdržala je do nesreće 27. septembra 1986. kad se Metallicin turnejski autobus prevrnuo u Švedskoj, ubivši Cliffa Burtona. James je slomio prst, a Lars i Kirk su dobili lakše ozljede. Tokom te 4 godine bend je stavio thrash metal na svoj prvi album Kill 'em All, čija je naslovnica utvrđivala legendu Bang That Head That Doesn't Bang. To je služilo kao prijedlog za sve nove pravce metala, iako su tvorci brzo otišli sa svog pravca. Na turneju su krenuli sa britanskim bendovima Venom i Raven, dok ih je Music for Nations potpisao za evropsko tržište. 1984. izašao im je drugi album Ride the Lightning koji se nije mnogo razlikovao od prvenca. Taj album je posjedovao i jednu klasiku - From Whom the Bell Tolls.
1986. izašao je njihov treći album Master of Puppets koji je Metallicu snažno progurao naprijed. To je bio njihov prvi album za Electra Records. Taj album je bio napeta, multi izbrušena zbirka pjesama koje su bjesnjele i oplakivale s jednakim uvjerenjem. Nakon smrti Burtona, grupa je odlučila da nastavi. Preostala tri člana dovela su Jason Newsteda koji je svirao za grupu Flotsam And Jetsam. Prvi koncert za bend Newsted odsvirao je 8. novembra 1986. Urlich i Hetfield ostali su praviti pjesme. Prvi album nove postave bio je EP Garage Days Re-Revisited - kolekcija obrada od grupa Budgie, Diamond Head, Kiling Joke i Misfits. Te grupe su također imale utjecaj na Metallicu. 1988. snimljen je novi album ...And Justice for All na kojem je producent bio Mike Clink. Djelo koje su radili dugo i učinkovito, donijelo im je i prvi hit singl One u SAD-u i Velikoj Britaniji, ali druge države nisu prihvatile metal riffove. Metallica je nastavila da piše o velikim temama - pravdi i osvećivanju, ludilu, ratu, religiji.. Upoređen sa albumom Kill 'Em All, koji je izašao skoro deceniju prije, bend je rastao od velike buke do sasvim usavršene harmonije, melodičnosti, i promijenili su svoj tempo i stil.
1991. izlazi album Black album na kojem se nalaze neki najveći hitovi. Jedan od njih je Enter Sandman koji je došao na SAD top 20, i u Velikoj Britaniji na top 10 isto kao i drugi singl Nothing Else Matters. Metallica je krenula na velike turneje i obilazila je razne dodjele nagrada. Više nikako nisu mogli zaslužiti, Metallica je uvukla metal u komercijalu, ono što su prije mogli slušati samo pravi metalci, sada slušaju dečki koji idu u disko, sve zbog Metallice. Do 1996 Metallica je prodala 9 miliona kopija Black albuma. U januaru izlazi novi album Load i zasjeda odmah na prvo mijesto Američke top ljestvice. Album je donio i novi izgled članova benda. Metallica je sada imala kratku kosu i počela je svirati i neke alternativne rock pjesme. Sljedeće godine Reload je upotpunio uspjeh, a bio je sastavljen od pjesama koje nisu snimljene za Load. Na tom albumu je gostovala Marianne Faithfull koja je bila na prvom singlu The Memory Remains. Sljedeći album Garage INC. skupio je razne obrade pjesama, i bio je prvi album od 1991. koji nije bio na prvom mjestu ljestvice - bio je na drugom. Sljedeće godine snimljen je S & M uživo sa simfonijskim orkestrom iz San Franciska, i mnoge je posjetio na takav koncert legendarne rock grupe Deep Purple. U januaru 2001. Jason Newsted odlučio je da napusti Metallicu nakon 15 godina života sa bendom. Tokom proljeća 2001., Metallica je ušla u studijo da snima novi album, iako bez basiste, nadali su se da će biti gotov do početka 2002. ili do proljeća. U junu 2001. James je objavio da ide na liječenje od alkohola i drugih ovisnosti. Snimanje novog albuma bilo je stavljeno na čekanje dok se on oporavi. Kad se on oporavio trebalo je nastaviti snimat album ali bez basiste. U početku je bas snimao producent Bob Rock, ali kasnije su dobili ponudu od Ozzy Ousbornea da im može dati svog basistu. Novi basista je bio Robert Trujilo. Novi album St. Anger izašao je u junu 2003. i zasjeo na prvo mjesto američke top ljestvice. Vidjet ćemo šta će biti dalje..


Post je objavljen 12.04.2006. u 12:23 sati.