Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/darkspace

Marketing

MOTORHEAD

Image hosting by TinyPic
Nakon što je otpušten iz grupe Hawkind, Lemmy Kilmister odlučuje da napravi bend koji se zove Bastard. Kada mu njegov menadžer kaže da s takvim imenom nikad neće nastupiti u Top of the Pops, on ga mijenja u Motorhead. Lemmy je u bendu svirao bas i pjevao, Larry Wallace je bio na gitari a Lucas Fox na bubnjevima. Pred kraj 1975. godine, bend ulazi u studio i snima svoj prvi album, tokom njega iz benda izlazi Lucas, a dolazi Phil Philthy Animal Taylor. Međutim, njihova diskografska kuća nije htjela izdati taj snimljeni materijal, pa od albuma nije bilo ništa. Grupa odlučuje da je potreban drugi gitarista pa objavljuje audiciju za novog gitaristu. Tokom audicije Larry izlazi iz benda, a zamjenjuje ga Eddie Clarke. Ipak se ispostavilo da je bendu suđeno da budu trio.
1977. godine izlazi grupin prvi album, koji je jednostavno nazvan Motorhead. Njihova baza fanova se povećava jer se fanovima sviđa što su prljavi, vrlo glasni, grubi. Sve te karakteristike opisuju heavy metal bend (hard rock). Njihov menadžer prekida suradnju sa njihovom diskografskom kućom Chiswick, te ih potpisuje za Bronze Records. Prije nego što su napravili novi album, snimaju demo sa grupom the Damned, te obrađuju pjesmu grupe Sweet, Ballroom Blitz. Pred kraj 1978. godine, bend ulazi u studio sa producentom Jimmy Millerom. Izgleda da život i nije tolko loš kolko se čini: rezultat njihovog rada je album Overkill, koji se dobro probija na vrhove ljestvica. To je jedan od onih klasičnih albuma koje morate imati (a ja ga nemam :). Bend ide na turneju po cijeloj Engleskoj, te na kraju završava u zatvoru. Nakon turneje, bend ne uzima predah nego odmah ide u studio sa Millerom, da snimi novi album Bomber, koji postiže još veću uspjeh od prethodnika. Dolaze još veće i duže turneje.
Nakon što su završili evropsku turneju 1980. i nakon što su nastupali u Top of the Pops, bend ulazi u studio sa Vic Maile te snimaju svoj najbolji album Ace of Spades. Album uleće na 4. mjesto top liste. Pred kraj godine Phil je slomio vrat zato što je igrao trule kobile sa velikim irskim fanom. I dok ostali čekaju da se Phil oporavi, Eddie i Lemmy se udružuju sa članovima grupe Girlschool i sa producerom Mileom. Rezultat njihovog rada je the Saint Valentines Day Massacre EP, koji uključuje hit singl Please don't Touch. Nakon što grupe nastupaju u Top of the Pops pod imenom Headgirl, Motorhead kreće na turneju, te prvi put idu na putovanje po SAD-u kao specijalni gosti Ozzy Osbournovoj turneji Blizzard of Oz. U to vrijeme u SAD-u izlazi No Sleep 'Til Hammersmith, jedan od najboljih live albuma i odmah uleće na 1. mjesto.
1982. počinje snimanjem albuma Iron Fist, na kojem su oni sami producenti. Album se dobro prodaje, a oni se vraćaju svoj osnovnoj navici - turnejama. Uvijek postoje nesreće u raju, Eddie izlazi iz benda tijekom njihove druge SAD turneje, odmah nakon što je Lemmy snimio pjesmu Tammy Wynette, Stand by Your Man sa Wendy O. Williams. Da bi ga zamijenili u bend dolazi gitarist grupe Thin Lizzy, Brian Robertson, a kad je sve napravljeno bend kreće na još jednu turneju po Evropi i po Japanu.
1983. bend snima novi album Another Perfect Day. Bio je to jedini album sa Brianom.On je izašao iz benda jer su mu fanovi prigovari što nosi na pozornici kratke hlačice i baletne papučice. 1984. bend nalazi ne jednog, nego dva gitarista: Phil Cambella i Wurzela. Nažalost iz benda izlazi Phil, a njega zamjenjuje bubnjar grupe Saxon, Pete Gill. Te godine prvi put odlaze u Australiju, a snimaju i posljednji album za kuću Bronze. Izdaju kompilaciju No Remorse na kojoj se nalaze i 4 nove pjesme. Zbog neke fore sa prošlom diskografskom kućom, nisu mogli izdati CD za deset godina postojanja pa onda nastupaju po raznim emisijama u Europi, Japanu i SAD-u. 1986. problem je riješen, bend odlazi u studio sa Bill Laswellom, te potpisuju za GWR, i izdaju moćan album Orgasmatron. Bend se vraća na turneje, te priređuju super show na Monsters of Rock u Donningtonu. 1987. nastupaju u komediji Eat the Rich koja je napravljena od tvoraca engleskog showa the Young Ones. Lemmy je čak i glumio u filmu, a izdan je i album za film. Malo prije početka snimanja filma, Pete Gill izlazi, a u bend se vraća Phil. Snimaju album sa nazivom koji govori sve - Rock 'N' Roll. 1988. kreću na turneju po SAD-u kao specijalni gosti Alice Cooperu. Izdan je još jedan live album - No Sleep At All, Lemmy nalazi vremena da napiše pjesmu Can't Catch Me, koja se nalazi na albumu Lite Ford, Lita. Takođe je i napisao pjesmu Head over Heals, za svoje stare prijatelje, grupu Girlschool. Pojavljuje se i u The Decline of the Western Civilization Part 2: The Metal Years. Bend završava još jednu turneju - predgrupa im je Slayer. 1989. odlaze na nove turneje po Brazilu i Jugoslaviji. Lemmy pjeva i svira bas na albumu Nine Hagen. Te godine nije izašao novi album zbog parnice sa GWR. 1990. parnica je riješena, a bend potpisuje za Sony/WTG. Lemmy se seli u zapadni Hollywood. Bend ulazi u studio da bi snimio novi album.
1991. izlazi novi album koji je nazvan 1916. Bend mijenja još nekoliko menadžera te odlazi na turneju Operation Rock 'n' Roll sa bendovima Judas Priest i Alice Cooper. Lemmy je napisao četiri pjesme za novi album Ozzy Ousbournea, No More Tears.
1992. album 1916 nominiran je za Grammy. Malo prije nego što bend se vraća u studio Phil izlazi, a zamjenjuje ga Mikkey Dee. Bend nastupa sa nekoliko grupa na koje je utjecao - Metallica i Guns 'N' Roses. 1993. propada im suradnja sa WTG, pa odlučuju sami napraviti album Bastards. Distribuciju sređuju sa ZYK. Ovaj album se nije baš najbolje prodao, ali se više vrtio na radio stanicama od albuma 1916.
1994. kreću na turneju sa Black Sabbathom, te nastupaju sa grupom Ramones u Argentini pred 45.000 fanova. Snimaju verziju pjesme Born to Raise Hell sa Ice T i Ugly Kid Joe. Nakon što bend nema albuma za američko tržište ulaze u studio da snime album Sacrifice. 1995. je velika proslava zbog 20 godina postojanja. Ali ta godina i donosi promjene u sastavu. Wurzel izlazi iz benda nakon što je završen album. Bend je ponovno trio, a njhovi koncerti su bolji nego ikad. CMS potpisuje dečke, a oni izdaju album Sacrifice State Side. Na kraju godine proslavljen je 50-ti rođendan Lemmya. 1996. bend opet ulazi u studio kako bi snimio još jedan album za CMS. Prošla je 21 godina ali još uvijek ništa nemože zaustaviti Motorhead. 1997. bend izdaje album Overnight Sensation te prvi put odlazi u Rusiju. Na kraju godine bend odlazi u studio. 1998. izlazi album Snake Bite Love kojem je producent Howard Benson. Ovaj album se najviše vrtio na radio stanicama, a ima i jednu akustičnu baladu Dead and Gone.
1999. izlazi treći live album Everything Louder that Enything Else. Album je snimljen u Hamburgu, a sadržava sve najbolje pjesme. 2000. izlaze dva albuma: We are Motorhead i Best of Motorhead. Na ovom drugom nalazi se 40 pjesama iz njihove dvadesetpetogodišnje karijere. VH1 je napravio tablicu 100 najvećih rock hitova, Motorhead se nalazi na 26. mjestu.
2001. izlazi DVD Ultimate Motorhead koji prikazuje koncert povodom 25 godina postojanja. 2002. izlazi novi album nazvan Hammered, a iste godine i Lemmy snima svoj prvi solo album i posjećuje Beograd, sa ostatkom benda, naravno. Koncert je održan 26. jula na stadionu Tašmajdan!!


Post je objavljen 12.04.2006. u 12:21 sati.