Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Velika srijeda

Cvjetnica u Jeruzalemu
Veliki utorak
Nakon pjevanja Muke na Cvjetnicu u bazilici Svetog groba i na Veliki utorak u crkvi Isusova bičevanja, danas je u Jeruzalemu Muka pjevana u bazilici Isusove agonije u Getsemanskom vrtu.

Image Hosted by ImageShack.us

To je velika crkva izgrađena na temeljima ranije križarske i bizantske crkve. U središtu, ispred oltara, nalazi se veliki kamen na kojem je Isus, prema drevnoj predaji, molio nakon Posljednje večere.
Ponovno su ovdje bila i trojica pjevača.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovog puta, Maltežanin, Čileanac i Francuz. Ovdje je zgodno spomenuti odakle dolaze i stoga što se ova crkva zna nazivati i Crkvom narodâ. Taj je naziv dobila jer je građena nakon Prvog svjetskog rata, a u financiranju njezine izgradnje sudjelovali su zajedno narodi s katoličkom većinom koji su dotada bili međusobno zaraćeni. Na neki način, to je crkva pomirenja.
Iza oltara vidi se veliki mozaik koji prikazuje Isusa u molitvi.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon pjevanja Muke nastavljena je misa, a predvodio ju je svećenik porijeklom Španjolac.

Image Hosted by ImageShack.us

U ovu će se baziliku na Veliki četvrtak navečer vratiti svi kršćani koji se tada zateknu u Jeruzalemu, kako bi sat vremena probdjeli u molitvi. Crkva se tada napuni do zadnjeg milimetra, a molitva je organizirana naizmjenično na svim velikim svjetskim jezicima.

Post je objavljen 12.04.2006. u 15:30 sati.