Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinamovka001

Marketing

DERBI Na Veliku subotu 136. put u prvenstvu sudarit će se velikani hrvatskog nogometa Hajduk i Dinamo, koje se voli, za koje se navija i zbog kojih se pati
Derbi Hajduk - Dinamo: Od dana za pamćenje do vijesti za crnu kroniku
hrvatskahrvatska

Bio je 9. prosinca, hladne nedjelje 1984. godine, a potpisnici ovih redaka kao dječaci među 50.000 nogometnih ovisnika na tribinama. Maestralni Blaž Slišković za 0:2, sve je na početak sa dva isto lijepa pogotka vratio Marko Mlinarić. Dan za pamćenje, samo jedna od 135 prvenstvenih utakmica koliko su nogometaši Dinama i Hajduka odigrali u povijesti, pišući priču o dva velikana za koje se navija, koje se voli, zbog kojih se pati...
Prave legende
Danas, tri dana prije 136. sraza, prije Velike subote, listamo požutjele novinske stranice tražeći velikane koji su nosili plavu i bijelu majicu, sastavljajući idealnu jedanaestoricu od 1945. godine i njihove prve utakmice. I doista, našli smo se pred jednim od težih novinarskih zadataka, pred potezom koji se sigurno mnogima neće dopasti.

Jer, kako u idealnih Dinamovih 11 ne uvrstiti Škorića, Wölfla, Roru, Ramljaka, Cerina, Šukera..., ili pak u najboljih 11 majstora s mora izostaviti Nadovezu, Peruzovića, Mužinića, Žungula, Asanovića, Zlatka Vujovića, Bokšića. I nisu spomenute sve prave legende, nogometaši koji su dosegnuli i svjetsku nogometnu slavu, igrali u najvećim svjetskim klubovima. Nogometaši koji su bez problema znali rasprodati Maksimir ili prije Stari plac, kasnije prelijepu poljudsku školjku.

No, izabrali smo po jedanaest vrhunskih nogometnih majstora, koji su po umijeću, ali i po osobnostima i vremenu provedenom u klubu zaslužili mjesto na tom zamišljenom terenu za stolni nogomet. No, o ukusima, pa i onim o nogometnim vrijednostima, ne raspravlja se, no sam spomen na sve igrače koji su pisali povijest hrvatskog nogometa otkriva što je - pogotovu prije, ali i danas - značio derbi, sudar Dinama i Hajduka.

Derbi uvijek derbi
Starije generacije pamte viteška nadjačavanja, sjajne utakmice, nevjerojatne preokrete. Nešto mlađi pamte tek pokoji dramatičan susret, svakako manje kvalitetnu utakmicu, ali i česte sukobe na tribinama, prekide i mučne scene.

Tri dana do utakmice Split je pust, tužan zbog Hajduka koji ove sezone proživljava teške trenutke, koji za Dinamom zaostaje čak 30 bodova. Jednom je legendarni splitski pisac Miljenko Smoje napisao: "Jeb.. dobit ovakvog Dinama". Plavi su tada bili pri dnu ljestvice, a to bi se moglo komotno primijeniti i na prošlu sezonu. No, bez obzira i na tadašnju Smojinu frustraciju što je derbi gubio draž, bez obzira na današnju ogromnu bodovnu razliku i to što tribine uglavnom zjape prazne, sraz bijelih i plavih zauvijek će imati svoju težinu.

Stoga smo i zakoračili u retromaniju, prizivajući na ovaj način neka stara, danas izgubljena vremena, s nadom da ćemo za nekoliko godina ili desetljeća mi i naši nasljednici moći pisati o rasprodanim tribinama, sjajnom nogometnom ozračju, spektakularnim utakmicama. Jer, derbi će uvijek ostati derbi, utakmica kojoj se nogometni zaljubljenici moraju uvijek i iznova veseliti.
hrvatskahrvatskahrvatska

Post je objavljen 11.04.2006. u 23:55 sati.