Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinamovka001

Marketing

riješi sve brige

Zbog škole i staraca u tvom su životu česte drame. Loše ocjene, a onda još roditelji koji te gnjave i eto razloga za glavobolju. Nauči se nositi s tim

Malo si zabrljala u školi i situacija je daleko od sjajne, a još dalje od one kojoj se nadaju tvoji vječito nezadovoljni starci. Kraj školske godine sve je bliže, a stiska sve veća. Možeš biti bijesna na zahtjevne roditelje, školu ili profesore, ali ključ uspjeha uglavnom je u tvojim rukama. Za početak, obrati pažnju na nekoliko najčešćih pogrešnih razmišljanja o školi.

1. Pravilo: Ne okrivljuj profaće
Možda nekim profesorima nisi simpatična pa od tebe traže više nego od drugih učenika, ali za tvoje loše ocjene ne mogu biti krivi samo oni. Zapitaj se zašto si nekom profesoru eventualno nesimpatična. Jesi li možda bahata i nepristojna na satu, pokazuješ li prijezir prema gradivu? Ako je tako, normalno je da te na neki način kažnjavaju, jer oni ti ne mogu uskratiti ni džeparac ni izlaske. Uz rijetke iznimke, profesori neće iz puke zlobe gnjaviti učenika. Imaju li pik na nekoga, obično je to nečim zasluženo.
Rješenje: Preispitaj svoje postupke. Na satu budi pristojna i zainteresirana, piši domaće zadaće i pokaži da se trudiš. Kada to vide, profesori će ti rado ponekad progledati kroz prste i između dvije ocjene čak ti pokloniti veću.

2. Pravilo: Uklopi se
Naravno da u školi nije savršeno ni društvo, ni učitelji, ni gradivo koje moraš svladati. Ali moraš se uklopiti, inače ćeš na gubitku ipak biti ti, a ne školstvo. Možda ti se u osnovnoj ili srednjoj školi neke stvari čine nepotrebnima, no nikad ne znaš kada ćeš u daljnjem školovanju ili životnoj svakodnevici naletjeti na njih. Tada će ti makar i mutno sjećanje na gradivo koje si nekoć učila biti od velike koristi. Bilo da kaniš studirati ili se zaposliti nakon škole, svako znanje je dobrodošlo. Znaj da inat može naškoditi samo tebi.
Rješenje: Što god ti mislila o gradivu i cijelom školstvu, bolje ti je prihvatiti činjenice što prije i baciti se na posao. Ne učiš za školu nego za sebe, a i sa starcima je lakše izaći na kraj kada si solidan đak. Pravilo

3: Riješi se treme
Uvjeri sebe da sve možeš, misli pozitivno i vjeruj u sebe. Tako ćeš ostaviti super dojam i maksimalno se iskazati i kad nisi sve super naučila. U većini slučajeva blokada nastupa kada gradivo nije naučeno kako treba. Naučiš li napamet, bez razumijevanja, velike su šanse da ćeš izgubiti nit dok pokušavaš odgovoriti. Također, ne ponoviš li gradivo više puta, ono možda ostane samo u kratkoročnom pamćenju, a sutradan se gotovo ničega nećeš sjećati. Pola sata nakon učenja možda imaš dojam da sve znaš, ali da bi bila sigurna, pokušaj sve ponoviti nekoliko sati kasnije ili iduće jutro. Vidjet ćeš koliko je toga doista prešlo u dugoročno pamćenje.
Rješnjenje: Jednom kada nešto tako zapamtiš, nema blokade koja to može izbrisati u ključnom trenutku. Ako ti trema zadaje velike probleme, pokušaj je se riješiti vježbama disanja. Prije ispita napravi 10 čučnjeva i duboko diši. Kad se opustiš, mozak bolje radi.

Pravilo 4: Izbjegni utrku s vremenom
Imaš najbolju namjeru napisati zadaću i sve naučiti, ali jednostavno ne stigneš. Zato na nastavu ideš djelomično spremna, neke predmete naučiš, a na nekima trtariš i moliš Boga da profesor ne prozove tvoje ime. Istina, ponekad se u školi doista zagužva, recimo pri kraju polugodišta ili školske godine, ali zar baš uvijek? Utrka s vremenom najčešće je rezultat tvoje loše organizacije i odgađanja zadataka za posljednji čas. Pokušaj drukčije rasporediti svoje aktivnosti i sve ćeš stići.
Rješenje: Kad se vratiš iz škole, malo se odmori i pusti mozak na pašu prije nego što se prihvatiš zadaće i učenja. Pojedi nešto, pripremi si opuštajuću kupku, slušaj glazbu ili malo odrijemaj. Potom napravi plan učenja gradiva za sutrašnji školski dan.

layout for myspace

baš je cool!!!



Post je objavljen 11.04.2006. u 23:47 sati.