Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidobogdan

Marketing

Pasta na šparogama i gamborima

Moram se pofalit. Spravio sam pastu na šarogama i gamborima. Za prste lizat . Pitajte Tildu i Doly. Pepe je jeo samo pastu, a Rina je pojela i kojega gambora.

Prilagodio sam recept iz Slobodne od jučer, 10. četvrtoga. Ričeta je bila za pastu od šparoga s dimljenim lososom na maslu s vrhnjem, ali ja sam to okrenuo na kupujmo hrvatsko. Danas su freški gambori bili po 40 kuna za razliku od uobičajenih 50.

Sve je počelo jutros na placi u Gružu. Kupio sam kilo gambora i nekoliko balica šparoga. Gambore sam očistio od ljuske i dobro režento. Očistio sam i šparoge. Večeras kad smo se svi skupili, Tilda s posla, djeca iz vrtića, a ja iz đardina, stavio sam uzavret posoljenu vodu s malo ulja. Napomena: bila je jako velika teća. Kad je voda uzavrela blanširo sam dvije-tri šake šparoga i odma ih izvadio. Kad je voda opet uzavrela stavio sam tanke špagete, špagetine. Koliko? Okle ja znam koliko vas ima. Kad je pasta bila gotova pod zub, procijedio sam je i stavio sa strane.

Onda sam uzo jednu duboku teflonsku prosuju koju sam lani kupio u Konzuma u Gružu i dno pokrio domaćim uljem. Ne djevičanskim, nego baš domaćim od prijatelja Antuna Koćine iz Čare da zavonja. Koliko ulja? Onoliko koliko vas gusta, poslje bi mi bilo draže da sam stavio još malo više. Prije nego što se ulje ugrijalo, stavio sam picu izmečenoga česna. Poslije mi se činilo da se moglo stavit i dvije pice. Kad je zavonjo cijeli komin, Tilda je rekla da vonja na ljeto, u prosuju sam stavio one blanširane šparoge. Maltretiro sam ih u prosuji jedno dva tri minuta dok nijesu dobro zavehle. Onda sam dodo očišćene gambore. Sve sam lijepo nastavio miješat drvenjačom od teflona (da mi ne ostruže teflonsku prosuju) dok se gambori nijesu zarumenili. Kad su se gambori zarumenili dodo sam onu prije skuhanu i ocijeđenu pastu. I sve sam to na ognju još miješo jedno 4-5 minuta. Onda sam ugasio plin i puštio da odmori minut 2.

A onda? Festa! Nemojte propustit ovu ričetu dok još ima divljijeh šparoga. Smazali smo cijelu prosuju i zaključak je bio da se moglo stavit još jedan pica česna, još malo Antunova ulja, i šparoga barem duplo. Provat ćemo sutra ponovo. A do tad neću ventat hodnik koji još vonja na more, i proljeće, i ljeto.

Umalo sam zaboravio. Sve sam ovo na kraju zalio domaćim plavcem malim prijatelja Mata iz Janjine. Svaka mu se loza pozlatila!


Post je objavljen 11.04.2006. u 20:52 sati.