Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Aparat za određivanje proteina u stočnoj hrani i tlu

"Večernji list"

Tina d.o.o. Vinkovci Miljenko Ernoić, zamjenik varaždinskog župana, jučer je Davoru Hižaku, voditelju Laboratorija Poljodjelske postaje Varaždin, predao aparat za određivanje proteina u stočnoj hrani i tlu. Tim činom stočari, vinogradari i ostali poljoprivrednici dobili su mogućnost da napokon na jednom mjestu mogu odrediti proteinski sastav i energetsku vrijednost stočne hrane te doznati na kakvoj zemlji proizvode i što trebaju činiti kako bi povećali proizvodnju.

- Uređaje za koje Varaždinska županija izdvojila 100.000 kuna bit će od velike pomoći seljacima i tek je dio cjelovita sustava koji se planira nabaviti. Seljaci iz Varaždinske županije dosad su uzorke stočne hrane na analizu morali nositi u Zagreb. Županija će i dalje raditi na pružanju sustavne pomoći stočarima iz Varaždinske županije kako bi u tehnološkom smislu omogućila da prate europska dostigunuća u stočarstvu - rekao je M. Ernoić.

Davor Hižak upozorava da će stočari i poljoprivredni proizvođači od aparata za određivanje proteina u stočnoj hrani i tlu imati višestruku korist tim više što će analize koje će se raditi na tom aparatu ulaskom Hravatske u EU biti obvezne za sve ozbiljne proizvođače. Dobivanjem točnih podataka, seljaci će moći smanjiti troškove proizvodnje, a rezultati bi se trebali vidjeti i na okolišu.

Njihova je zadaća donijeti uzorke, a na rezultate analize morat će pričekati dva do tri dana. Zadovoljstvo zbog dobivena aparata nisu skrivali ni stočari koji su jučer bili na primopredaji u Poljodjelskoj postaji u Varaždinu.

Post je objavljen 11.04.2006. u 20:44 sati.