Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4lostsouls

Marketing

Skinhead

I ovo izgleda dosadno, ali kad pročitate imat čete skroz drugačiji pogled na njih. Bar ja jesam.

Pa prvi skinsi koji su se pojavili su bili tzv. Traditional skinsi(nisu bili rasisti, al ih ni politika nije zanimala, znači bili su apolitični).Kasnije kako je vrijeme prolazilo, u engleskoj je došlo do eksplozije dolaska raznih došljaka iz azije,afrike,južne amerike.naravno national front i engleski mediji su to jako napuhali i u tome vidjeli priliku da dođu na čelo vlade i da povedu englesku u nekom za njih pozitivinijem smjeru,no svakako lošijem za novo pridošle strance.naime, national front je sve to čini na slijedeći način, po tv-u i novinama si stalno mogao vidjeti kako se priča o tome da će došljaci preuzeti poslove engleskih radnika(jer kao takvi oni su predstavljali jeftinu radnu snagu koju bi firme,poduzeća i razne tvornice jako dobro iskoristile).naravno NF je ciljao prvenstveno na radničku klasu koja je ionako jednim djelom živjela dosta loše, sindikati su bili razjedinjeni, ono , uglavnom, nešto nije valjalo.također NF se okrenuo prema mladima znači prema raznim subkulturama u ovom slučaju su iskoristili apolitičnost skinsa te tu vidjeli svoju priliku da pomoću njih učine nešto u svoju korist.oke, dosta sad toga, treba spomenuti i slijedeće, a to je muzika uz koju su se vezali skinsi.
Kako je tek negdje krajem 60ih godina počelo sve to vezano za skinse oni su prvenstveno slušali Ska,Reggae glazbu te zajedno sa pripadnicima ostalih rasa zajedno se družili u velikim plesnim halama plešući na zvukove sa Jamajke.
kasnije se desilo šta se desilo to sa iskorištavanjem skinsa (prvenstveno za englesku buržoaziju) te su se 1987. u new yorku svi skinsi(naravno sa jasnim političkim stavom, antifašističkim svakako) udružili u pokret SHARP, a kasnije je nastao i RASH.Oni su tim svojim organiziranjem htjeli vratiti ponos i slavu koju je nosila Skinheads kultura.Naravno, Oi! muzika je uvijek bila antifašistička te također apolitična, dok su mnogi čim bi čuli za riječ Oi! pomišljali na jebene fašiste i ostalu nacističku gamad,naravno sve zbog propagande koju je vršio NF s prijelaza iz 70ih na 80e godine...
Eto nadam se da sam ti malo pojasnio o tuda ti i spominjanje skinsa kod ova dva NY/HC benda.naravno treba spomenuti da su i sami članovi Agnostic Fronta na početku brijali na taj Oi! i Skinheads spiku dok su kasnije prešli na više taj Hardcore đir.


Skinhead pokret je nastao kao nusprodukt udruženja Rude boysa koji su u šezdesetim godinama migrirali sa Jamajke u Veliku Britaniju i lokalnih Modsa. Načelno bi se moglo reći čak da su prvi skinsi bili crnci. Sva pomutnja je nastala u osamdesetima kada su, kako i alexxx tumači, BNP regrutirali u svoje redove nekoliko balavaca, obrijali im glave kako bi izgledali opasnije i isfurali look vojničkih hlača u doc martens čizmama (nazi look), te ih poslali u premlačivanje novodoseljenih Azijata i uništavanje njihove imovine. Mediji te grupacije nazivaju "Anarhistički, nacistički skinheadi" i tu nastaje cijeli kuršlus. Klinci i budaletine s nogometnih tribina vrlo rado prihvačaju takvo tumačenje stvari, pa danas imamo popriličnih problema s nazi skinhedima, koje pravi i upučeniji skinheadi nazivaju bonheadi, budući da oni gotovo uvijek briju glavu do gole kože. Ako kategoriziramo skinhead frakcije, danas su najbrojniji Trads ili tradicionalni skinsi (politički se ne određuju), potom SHARPovci (antirasisti), zatim Red/Anarchists skinsi (lijevo orijentirani, antirasisti), slijede Modsi (politički se ne određuju), tek tada dolaze Nazi skinsi ili Bonheadi i najmalobrojniji su Gay skinsi, ali imaju najviši trend povečanja brojnosti.

Post je objavljen 11.04.2006. u 14:02 sati.