Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zmajkovito

Marketing

Carski krevet

Najzanimljiviji dio pokućstva bio je carski krevet. Ogroman, širok i dug kao kakva manja soba, s okvirom od ebanovine i zlata, ukrašen intarzijama od dragocjenih kovina i slonove kosti.
Krevet je stajao u udubljenom zidu i bio je zastrt zastorima, a kad bi se zastori povukli, nastala bi tama i krevet bi bio odjeljen od ostalog prostora. Krasan krevet, dovoljno velik da na njemu spava dvadeset ljudi, a koristilo ga je samo dvoje. Bio je to krevet dostojan da na njemu leže carska tijela, za njih naročito sagrađen.
Po danu su se Teodora i Justinijan rijetko viđali, osim na državnim primanjima i banketima, a i tada su ih okruživali strani ljudi, promatrali ih i šaputali o njima. Ipak, preostala im je ložnica, gdje su mogli biti posve sami. Kad su spavali, tijelo uz tijelo u velikoj postelji, bili su daleko od cijelog svijeta.
Nekoć su kreveti za Teodoru bili od velike važnosti. To su bila mjesta ljubavi, čak i života.
Krevet, pogotovo taj carski, bio je osobito važan.
Tu, na tom krevetu, ona je neprestano izražavala svoju zahvalnost Justinijanu. Tu je također obnavljala i jačala svoj utjecaj na njegov um i srce.
Ali veliki carski krevet imao je još jedno važno značenje. Kad bi Justinijan sazvao carski savjet, raspravljalo bi se o važnim stvarima, ali carica, kao žena, ne bi mogla prisustvovati tim razgovorima. No mnogi uvaženi članovi savjeta nisu znali da su se važne odluke, koje su upravljale sudbinom carstva, često donosile baš na tom carskom krevetu.
To je bilo Teodorino bojno polje, ovdje je iznijela mnoge velike pobjede. Justinijan je mogao biti tvrdoglav, jer, iako je bila suvladarica, nikad nije pokazivala svoj autoritet. Bilo joj je mnogo prirodnije i ugodnije da ga smekša svojim zavođenjem....
...Zakonitost, izgradnja, rat. Tri najvažnije karakteristike vladavine "velikog vladara". Nije pretjerano ako se tvrdi da je pravo sjedište vlade bilo u carskom krevetu!

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 11.04.2006. u 19:53 sati.