Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Veliki utorak

Cvjetnica u Jeruzalemu
Cvjetnica popodne
Cvjetnica prijepodne
Kao što sam već bio najavio, u Jeruzalemu, koji je mjesto Isusove muke, smrti i uskrsnuća, evanđelje o njegovoj muci ne pjeva se samo dvaput, kao što je to slučaj drugdje po svijetu, to jest na Cvjetnicu i Veliki petak, nego četiri puta. To je i logično, zbog posebnosti ovoga mjesta, ali i zbog toga što u Novom zavjetu nalazimo četiri evanđelja, pa tako svako od njih dođe na red.
Na Cvjetnicu se Muka pjeva u bazilici Svetoga groba, pred samim Isusovim grobom, a na Veliki petak u istoj bazilici samo, naravno, na Kalvariji. Na Veliki utorak pjeva se na prvoj postaji križnoga puta, na početku slavne ulice Via Dolorosa, a na Veliku srijedu u bazilici u Getsemaniju.
Evo nas, dakle, danas na početku križnog puta, a svećenici upravo u procesiji ulaze u crkvu.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova crkva nije baš jako velika, pa nema za sve u njoj mjesta, a neki i vole svježi jutarnji zrak.

Image Hosted by ImageShack.us

Uđimo i mi u crkvu i osluhnimo pjevanje Muke.

Image Hosted by ImageShack.us

Veliki vitraj iza oltara pokazuje nam da je crkva posvećena uspomeni na Isusovo bičevanje.

Image Hosted by ImageShack.us

Na ovom je mjestu u prvom stoljeću bila tvrđava Antonija iz koje su rimski vojnici mogli lako kontrolirati područje židovskoga hrama. Ovdje je, vjerojatno, za blagdana bio i Poncije Pilat, pa već stoljećima odavde kreće i križni put ulicama Jeruzalema.
Osobita je čar crkvenih slavlja u Jeruzalemu u tome što su međunarodna. Pogledajte samo ovu trojicu svećenika koji pjevaju Muku.

Image Hosted by ImageShack.us

Lijevo je Nijemac, u sredini Bask, a desno Maltežanin. Pjevaju na latinskom. Bilo bi nezgodno da svaki od njih počne na vlastitom jeziku.
Vjernici vole ove obrede iz još jednog razloga. Znaju, naime, da nakon svega slijedi bogata zakuska u franjevačkom samostanu kojemu ova crkva i pripada.

Post je objavljen 11.04.2006. u 08:32 sati.