Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

Uskrsne pisanice

MySpace Layouts



Pisati je staroslavenska riječ koja znači i slikati, pa su pisanice - oslikana jaja. Običaj ukrašavanja jaja vezan je uz Uskrs. Odašilje poruku stvaranja novog početka, blagostanja i mira, a u kršćanstvu jaje je simbol Isusova uskrsnuća.

Nekada nisu imali umjetnih boja za jaja, pa su ljudi na selu koristili boje koje su pronašli u prirodi. Najčešća boja je bila crvena dobivena od korijena cikle, ljuske luka ili od crvenog radiča. Crne su pisanice bojili bobicama bazge, duda ili čadom, a od kore hrasta dobili su lijepu crno-smeđu boju. Od korijena koprive, špinata ili poriluka dobili su zelenu boju. Nažalost već početkom prošlog stoljeća, za bojanje jaja koriste se umjetne boje.

Motivi na pisanicama su različiti; od jednobojnog bojanja jaja do crtanja raznih simbola. Tankim raskoljenim drvcem umočenim u rastopljeni vosak, šaraju se pisanice, ili se primjenjuje druga tradicijska tehnika struganja boje. Na taj način nastaju zadivljujući ornamenti, ukrasi ili šare; koje su specifične za pojedine krajeve.

Pisanice su se poklanjale za Uskrs kao dar; često su djevojke poklanjale pisanice dečkima, pa nije čudno da ponekad na pisanicama nalazimo i naslikane sentimentalne oblike, ili kao u Međimurju poruke.

Danas umijeće šaranja uskrsnih pisanica se oživljava kroz obiteljsku tradiciju preneošenjem umijeća slikana na mlađe naraštaje, u likovnim radionicama vrtića i škola ili se izrađuju kao tradicijski suvenir.

Post je objavljen 10.04.2006. u 09:50 sati.