Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Cvjetnica prijepodne

Cvjetnica u Jeruzalemu
Cvjetnica popodne
Jučer ujutro pokazao sam vam već nešto slika s jutarnje procesije i mise na Cvjetnicu u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Pripovijedanje sam prekinuo u trenutku dok je procesija obilazila oko male kapele u kojoj se nalazi sam Isusov grob.

Image Hosted by ImageShack.us

To je poseban doživljaj za svakoga tko se jučer našao u bazilici.

Image Hosted by ImageShack.us

Toliko razigranih palminih grana pod kupolom mjesta Isusova uskrsnuća. Zapravo Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, na početku Velikog tjedna, već navješćuje njegovu slavu nakon uskrsnuća.

Image Hosted by ImageShack.us

Stoga ova procesija svoj treći krug oko Isusovog groba proširuje i zapućuje se prema Kalvariji, koja se nalazi unutar ove iste bazilike. Evo ovdje pogleda na procesiju s mjesta Isusova razapinjanja i Isusove smrti.

Image Hosted by ImageShack.us

Prolazak ovuda kao da želi reći da nije sve završeno njegovom smrću, kao da se želi i vidljivo povezati ono što se čini toliko različito i nepomirljivo, a zapravo je nerazdvojno: Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.

Image Hosted by ImageShack.us

Od Kalvarije uvijek se vraćamo znaku pobjede, Isusovu praznom grobu. I palme su znak pobjede. Kasnije će postati znakom kršćanskih mučenika, koji su bili ubijeni, ali su svojom vjerom pobijedili.

Image Hosted by ImageShack.us

Svatko je jučer htio imati blagoslovljenu palmu u ruci, pa i ovaj pratitelj procesije, kawas, u tradicionalnoj janjičarskoj nošnji, ostatku turskih vremena.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon procesije započela je i sama misa, uz svečano pjevanje izvještaja o Isusovoj muci. Dok se u ostatku svijeta ovi izvještaji pjevaju samo na Cvjetnicu i na Veliki petak, ovdje u Jeruzalemu pjevaju se još dva puta u Velikom tjednu, na Veliki utorak i Veliku srijedu. U utorak će se pjevati na prvoj postaji križnog puta, u crkvi Isusova bičevanja, a u srijedu u getsemanskoj bazilici Isusove smrtne borbe. Vjerojatno ću vas i o tome izvijestiti.
Dugujem vam još slika s poslijepodnevne velike procesije s Maslinske gore, kao i dva kratka filma s ove procesije u bazilici Svetoga groba.
Nastavak: Veliki utorak

Post je objavljen 10.04.2006. u 08:30 sati.